Ninove 02 Apr 2020 - 08u43
Clear Sky
0.6°C

Ninove bedankt de mantelzorgers

12 september 2018

NINOVE – Alle gekende mantelzorgers waren dinsdagavond 11 september op het stadhuis uitgenodigd als dank voor hun dagelijkse inzet. Zonder hen zouden vele zorgbehoevende personen niet thuis kunnen blijven wonen. De mantelzorgers staan dagelijks voor hun klaar; dat verdient respect en waardering.

De stad organiseerde voor de eerste keer een ‘dag van de mantelzorger’. “Deze is in de eerste plaats bedoeld om alle mantelzorgers van aangezicht tot aangezicht een welgemeende ‘dank u wel’ te zeggen,” aldus schepen van Sociale Zaken Alain Triest. “We uiten te weinig onze appreciatie voor deze mensen. Zij zetten zich in voor hun medemensen, die het moeilijker hebben. Door de mantelzorgers kunnen zij veel langer thuis in hun vertrouwde omgeving blijven. Er is heel veel behoefte aan goede opvang. Alleen al voor het WZC Klateringen staan goed zevenhonderd mensen op de wachtlijst.”

Ook in Ninove bestaat een premie voor de mantelzorgers. “We hebben het reglement daarvoor al aangepast, maar het is nog te beperkend, zeker op het vlak van de financiële inkomsten van zorgvrager en mantelzorger. Mij maakt het eigenlijk niet uit wat mensen verdienen; als je zorgen toedient, heb je recht op deze premie. We moeten deze dan ook veel toegankelijker maken voor meer mensen.”

Sociaal engagement

Een van de mantelzorgers van het eerste uur is Cyriel De Vylder, ook voorzitter van verschillende sociale verenigingen. “Ach, je rolt daar eigenlijk vanzelf in als je een beetje sociaal bent. Ik doe dit al lang. Mijn echtgenote is twintig jaar terug blind geworden en de nood aan ondersteuning is altijd maar toegenomen. Maar ik vind het nog altijd beter om mensen te kunnen helpen, dan om zelf hulp te moeten krijgen. Je moet ook eerlijk zijn en wat inzicht hebben, vooruitziend zijn. In onze wijk heb ik al mensen geholpen, alleen nog maar door hun papieren en gegevens te bundelen. Blijkt dat ze nadien drie- tot vierhonderd euro per maand meer ontvangen. Hen maak je het meest gelukkig.”

De mantelzorgers kregen ook de gelegenheid om een mini-enquête in te vullen. Daarin kunnen ze melden waaraan ze als mantelzorger nood hebben.

Info: https://www.ninove.be/gemeentelijke-mantelzorgpremie.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons