Het (voorlopig) einde van de coronabarometer

    21 mei 2022

    BRUSSEL – De coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, is gedeactiveerd. Als gevolg daarvan verdwijnt vanaf maandag 23 mei de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form (PLF) voor de meeste reizen.

    Het Overlegcomité stelde vrijdag 20 mei vast, dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties blijven dalen. Het reproductiegetal wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie.

    Ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen schommelt al geruime tijd rond de 100 en blijft daarmee ver onder de drempel van 300.

    Mondmaskerplicht

    De mondmaskerplicht vervalt overal, behalve in ziekenhuizen, bij de dokter en in apotheken. Je moet dus niet langer een mondmasker dragen op het openbaar vervoer.

    Het blijft wel aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woon-zorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist.

    Het goed ventileren van binnenruimtes blijft eveneens sterk aangeraden.

    Reizen

    Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven.

    Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het voorleggen van een:
    – Passenger Locator Form (PLF),
    – geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat.

    Dit geldt niet voor reizigers uit een land met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.

    Crisisbeheer

    Sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie is er een duidelijke versterking gekomen van de verdedigingslinies, onder meer inzake testing, contact tracing, vaccinatie, ventilatie, capaciteit in de gezondheidszorg, pandemische surveillantie en mentaal welzijn.

    Het comité wil deze verdediging duurzaam verankeren en vraagt hiervoor advies aan het Covid Focal Point.

    Het IMC Volksgezondheid zal onderzoeken of en hoe een extra boosterprik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen.

    Info: Crisiscentrum.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons