POLLARE – Aan de Sint-Christoffelkerk kan je voortaan gratis het water gebruiken van een regenwaterput. Deze vangt het hemelwater op van een deel van het kerkdak.
Buiten staat een ‘hemelwaterrecuperatiepaal’, het modern klinkend equivalent van de klassieke waterpomp. Dat is een initiatief van Ecokerk Ninove en het Gents Milieu Front ‘Wij(k)water’.
Put
De lokale parochiale werking heeft geprofiteerd van de werken aan de kerk om de hemelwaterafvoer van de zuidkant van het kerkdak af te leiden en op te vangen in een hemelwaterput van 10.000 l. In een latere fase zal het overtollige water ook in de bodem kunnen infiltreren en volgt wellicht ook de aansluiting van het andere dakgedeelte.
Een regenwaterpomp voorziet de nieuwe toiletten en handwasbakjes in de kerk van spoel- en waswater en poetswater voor de kerk.
Maar er is meer. Er staat ook een ‘hemelwaterrecuperatiepaal’ buiten, aan de zuidkant van de kerk ter hoogte van de eerste steunbeer langs de kant van het koor. Daardoor is het hemelwater voor iedereen beschikbaar.
Wellicht is dit initiatief ook toepasbaar voor andere (kerk)gebouwen in Ninove.
Gebruik
Johan Soetaert, voorzitter van de kerkfabriek Sint-Christoffel, geeft meer uitleg.
“Rond Allerheiligen konden de wijkwerkers er al gebruik van maken om enkele graven te poetsen; ook andere bezoekers kunnen het water daarvoor gebruiken. We willen vooral ten dienste staan van de hele parochie. Zo kunnen kunnen zelfs de stadsdiensten eventueel hemelwater komen tappen voor hun veegmachines als ze Pollare komen borstelen. Of ze kunnen het water gebruiken om bijvoorbeeld hun tuinmachines te reinigen, nadat ze de Kristoffelberg, het kerkhof en omgeving een groenonderhoud hebben gegeven.”
Regenwater is natuurlijk niet drinkbaar en het is evenmin wijwater. Dat wordt het pas door de wijding tijdens de paasviering. Het zou nadien werkzaam blijven, zelfs aangelengd tot een homeopatische verdunning.
MLI