NINOVE – Burgemeester en federaal parlementslid Tania De Jonge (Open Vld) bevraagde minister voor mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) over de nieuwe stationparking en het stationgebouw.
De werken aan de parking langs de Astridlaan zijn bijna afgerond. Met de bijkomende 66 parkeerplaatsen brengt dit de totale capaciteit van de NMBS-parking op 170 plaatsen.
Gratis
In 2019 kondigde de minister nog aan, dat deze parking betalend zo zijn; de NMBS sprak dit tegen. In januari 2023 verklaarde de minister dan weer, dat het betalend parkeren op dit moment niet aan de orde was.
Tania de Jonge vroeg hem op 24 mei om verduidelijking. “Het is heel belangrijk, dat de stationparking gratis blijft. Dit is een grote troef voor de pendelaars, de bezoekers van onze handelskern en de bewoners van de omliggende straten.”
De minister bevestigde nogmaals, dat het betalend maken van de parking niet aan de orde is. Indien de NMBS dit in de toekomst wel wil doen, zal dit in overleg met het stadsbestuur zijn.
Leegstand
Sinds de sluiting van de loketten staat het stationgebouw leeg. Eerst waren er plannen om het via het project ‘la vie en gare’ nieuw leven in te blazen.
De fietskoerierdienst ‘Snel en wel’ zou zich hier kunnen vestigen. In februari 2022 bevestigde de NMBS dit nog, maar in juli 2022 was plots beslist, dat het gebouw enkel casco (zonder inrichting) kon worden ter beschikking gesteld. Daardoor vielen alle plannen in het water.
Snel en Wel
Burgemeester De Jonge: “Het station was ideaal voor ‘Snel en Wel’. Door de afkeuring hebben we als stad zelf een locatie ter beschikking gesteld (nvdr: het voormalige jeugdhuis Het Uur aan de Halsesteenweg). Het station blijft een betere optie door de centrale ligging. Ik heb de minister al meermaals over de situatie bevraagd, maar het antwoord is weinig hoopgevend. De invulling zorgt ook voor een betere sociale controle, wat de veiligheid in de brede omgeving ten goede zal komen.”
Volgens de minister heeft de NMBS nog geen raming van de kosten om het stationgebouw terug in orde te brengen. De vervoersmaatschappij zal in overleg gaan en openstaan voor alle mogelijkheden in functie van een masterplan.
Voor De Jonge is dit een teleurstellend antwoord: “Er is in twee jaar tijd nog niets gebeurd met het gebouw. Leegstand zorgt voor onveiligheid en geen sociale controle. ‘Snel en Wel’ is een zeer belangrijke sociale onderneming, die mensen uit kansengroepen activeert; ze verdient een centrale uitvalsbasis zoals het station.”
Ook kamerlid Anja Vanrobaeys (Vooruit) steunt de oproep van burgemeester Tania De Jonge: “De locatie is top, gezien de originele functie van het gebouw. In plaats van het te laten verkommeren, zou het gebouw beter worden opgeknapt en een sociale invulling krijgen. Vzw’s staan te trappelen voor goede locaties, waar ze hun werking kunnen uitbouwen. Zowel het stadsbestuur als zij verdienen duidelijkheid, zodat dit gebouw een optimale en sociaal verbindende invulling kan krijgen.”
MLI