Voorbereidende sloopwerken voor Bib 2.0

    15 juli 2024

    Mooi NINOVE – Met de afbraak van een aantal aanhorigheden, is sinds maandag 8 juli de eerste stap gezet in de realisatie van de vernieuwde bibliotheek.

    “Het is de bedoeling om het oorspronkelijke karkas van de voormalige lampenfabriek Sigtay te behouden en alle aanbouwen af te breken, die er in de loop van de afgelopen decennia zijn bijgekomen”, legt cultuurschepen Henri Evenepoel (Open Vld) ons uit. “Het deel aan de kant van de ingang gaat weg, evenals de aanbouw vooraan. Ook de oversteek boven de toegang tot de parking verdwijnt, maar de oorspronkelijke zijmuur daar blijft behouden.”

    Voorafgaand had nog een kort archeologisch onderzoek plaats op een zeer beperkt gedeelte, aan de kant Koepoortstraat, waar het beeld van Despauterius stond. “Daar zijn wel een aantal vondsten gedaan, waarvan de inventarisatie nog moet gebeuren. Maar deze zullen de werken niet hypothekeren.”

    Vertraging

    De afbraak zal 2 weken in beslag nemen; de eigenlijke bouwwerken voor de Bib 2.0 kunnen dan half augustus beginnen en duren tot volgend jaar. Oorspronkelijk zouden deze zijn gestart begin 2023 om in de zomer van 2024 te zijn afgerond.

    Maar de offertes zaten met € 2 miljoen ruimschoots boven de initiële raming. Daarom was beslist om de aanbestedingsprocedure stop te zetten en kreeg de architect de opdracht om het project te vereenvoudigen en de kostprijs te drukken. Ook de raming is herbekeken vanuit de post-coronaprijzen en onderverdeeld in 7 percelen. Op 1 februari 2024 kon het college uiteindelijk het volledige dossier gunnen.

    De gemeenteraad stelde de intercommunale Solva aan als bouwheer voor het renovatieproject. De hele operatie kost € 4.149.316,80 (incl. BTW en excl. kosten erelonen, studies Solva).

    De bibliotheek heeft sinds 21 mei een tijdelijk onderkomen gevonden in buurthuis Berdam, aan de Edingsesteenweg.

    MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons