Toren Abdijkerk oogt als nieuw

    30 mei 2024

    NINOVE – Met een grote kraan zijn donderdag 30 mei de nieuwe koperen koepel en het vergulde kruis bovenop de gerestaureerde toren geplaatst. Een precisiewerkje, dat we van nabij hebben gevolgd.

    Een van de aandachtige toeschouwers bij het plaatsen van het kruis was de schepen voor erfgoed Henri Evenepoel (Open Vld): “Het kruis is vorig jaar op 1 juni, bijna dag op dag, verwijderd, waarna de koepel er is afgegaan. Het oorspronkelijke kruis was verguld, maar blijkbaar nadien zwart geverfd. Het is nu opnieuw verguld, zoals van oudsher. Het staat bovenop de totaal vernieuwde koperen koepel.”

    Groene koepel

    Is het dan ook uitkijken naar een andere benaming voor de Groene koepelroute, die refereert aan de oude verweerde koperen koepel?

    “Misschien kunnen we de naam behouden en wat mysterieus doen voor het nageslacht. Op de sociale media heeft dit wel al tot een aantal zinspelingen geleid. Ik vind het wel tof, dat een groot deel van de bevolking die restauratie heeft gevolgd; de mensen zijn begaan met wat nu gebeurt. Die toren is echt een oriëntatiepunt voor onze stad.”

    De hele restauratieoperatie heeft een steviger prijskaartje dan begroot. “Het oorspronkelijke bedrag was inderdaad lager; de eindsom is meer dan verdubbeld. De stad betaalt 40 % van de investering, dat is ongeveer € 600.000. Heel wat meer dus, maar dat is vaak ook het geval bij andere projecten. Zeker bij restauraties stuit men dikwijls op nieuwe vaststellingen.”

    Monument

    Zowel de firma uit Dinant, die de nieuwe koperen koepel heeft gerealiseerd, als het restauratiebedrijf Monument zelf waren overigens betrokken bij de heropbouw van de Notre-Dame in Parijs. “Monument is inderdaad een monument in de sector. Die firma heeft ervaring zat. Ik sprak met een dakwerker, die al 35 jaar op die hoogtes werkt. Dat is voor die man de job van zijn leven, net als voor zijn collega’s; mensen met passie.”

    Binnenkort verdwijnen de stellingen rond de toren. “De komende twee weken gebeuren nog nabehandelingen aan de torengevel. Half juni zal een andere firma de stellingen dan demonteren, wat 2 tot 3 weken zal in beslag nemen.”

    KRASJ

    De toren zal in september een prominente plaats innemen in de 7de editie van KRASJ, de Ninoofse biënnale voor actuele kunst.

    “Het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping van de kerktoren zullen dienen voor een tentoonstelling, als een extra aantrekkingspool. Voor veel Ninovieters zal dat wellicht een unieke gelegenheid zijn om de toren van binnen te kunnen betreden. Ik kijk daar naar uit.”

    Info: Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk/Abdijkerk.

    MLI – Foto’s: Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons