Symbolische eerste spadesteek voor bijgebouw toeristisch bezoekerscentrum

    13 september 2024

    NINOVE – Met het nieuwe bijgebouw aan de Hospitaalkapel wil de stad zich sterker op de toeristische kaart zetten. Donderdagnamiddag 12 september is alvast de eerste stap gezet voor de realisatie.

    Het oude bijgebouw is inmiddels afgebroken. Voorafgaand aan de nieuwbouw deed de archeologische dienst van de intercommunale Solva een onderzoek naar de historische restanten van het voormalige hospitaal. Een groot deel ervan gaat terug tot de 18de eeuw en op een dieper niveau bevinden zich resten van oudere, afgebrande woningen in vakwerk met daartussen een kasseiwegje.

    Nieuwbouw

    De nieuwe aanbouw zal bestaan uit een ontvangsthal, een vergaderzaal, werk- en stockageruimtes, een tentoonstellingsruimte en een openbaar toilet met een aparte toegang. De aanpalende kapel is toegankelijk vanuit de nieuwbouw en zal dienst doen als tentoonstellings- en bezoekersruimte. Via een zwevende trap kom je vanuit de aanbouw op het opengewerkte balkon, waar je een inkijk zal hebben in de Hospitaalkapel.

    De gevel en het dak van de nieuwe aanbouw worden bekleed met gevelpanelen in bronskleur, een verwijzing naar het nabijgelegen Sociaal Huis. Het nieuwe bijgebouw zal als een moderne spiegeling van de vorm van de kapel een echte blikvanger zijn op de Inghelantsite, die de komende jaren een transformatie ondergaat.

    Toerisme

    Met die nieuwbouw wil Ninove zich toeristisch nog sterker profileren en de troeven volop uitspelen: de historische gebouwen (o.a. de Abdijkerk, het Oud Stadhuis, de Koepoort), een prachtige natuur (het jaagpad langs de Dender, het Neigembos, de Diepe Straten, de historische kouter) en natuurlijk de carnavalstraditie en de Ninoofse reuzen.

    De nieuwbouw zal ongeveer een jaar in beslag nemen en volgens de raming € 2,6 miljoen kosten.

    Ninofmedia was aanwezig op de eerste spadesteek, donderdag 12 september. We kregen tekst en uitleg over het project van Kris Van Buynder (projectleider Solva) en de schepen voor toerisme Alain Triest (Open Vld).

    JTR/MLI / Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons