NINOVE – De archeologen van SOLVA voerden beperkte opgravingen uit in de Beverstraat 8/10 op het perceel van de gesloopte woning. De resultaten van het archeologisch onderzoek zijn best interessant.
De kleine opgraving gebeurde als onderdeel van de sloop en de werken voor een voetgangersdoorsteek naar de Kaardeloodstraat. Dat archeologen daar ontdekkingen deden is niet verwonderlijk. De afgebroken woning ligt immers in een van de oudste stadsgedeelten.
Evolutie
“Toch zijn de bevindingen van ons onderzoek best interessant”, vertelde ons archeoloog Arne De Graeve (SOLVA). “We hebben op deze beperkte oppervlakte en met maar een graafdiepte van 40 cm heel veel gegevens verzameld over de evolutie van de bewoning en de stad. Dat gebeurt niet zo frequent.”
De opgraving liet toe om een evolutie te zien in de manier waarop is gebouwd van in de late middeleeuwen tot op heden. “De informatie, die we hier verkregen, overstijgt het niveau van deze site. Ze biedt meer inzicht in de manier van bouwen in Vlaanderen vanaf de late middeleeuwen.”
Brand
Voor de oudste periodes gaat het om indirecte aanwijzingen van huizen in vakwerkbouw met lemen vloeren. “Hierop zijn dikke pakketten verbrande leem gevonden. Deze zijn het gevolg van woningbranden, die hele gebieden van de stad in de as hebben gelegd. Bij één fase konden wij een centrale haard in keramieken tegels documenteren. In de daaropvolgende periode verschuift de haard naar de zijkant van de woning. Die haardmuur heeft zware funderingen. De haardkamer was voorzien van een keramieken tegelvloer in een diagonaal patroon. De aanpalende kamer had wellicht enkel een lemen vloer.”
In de loop van de 16de-17de eeuw is er een stenen huis gebouwd, met aan de achterzijde een grote diepe kelder. Deze bouw in baksteen is sindsdien de basis blijven vormen voor de woning tot de dag van vandaag.
MLI – Foto’s opgravingen SOLVA