Help de Sint-Rochuskapel terug aan een beeld

    26 augustus 2024

    APPELTERRE-EICHEM – De Broederschap van Sint-Rochus vzw start een publieksfinanciering voor de aankoop van een Sint-Rochusbeeld, als vervanging van het exemplaar, dat een tiental jaar geleden uit de kapel is gestolen.

    We hadden in maart een gesprek met de drie stichtende leden van de Broederschap, die de 17de eeuwse beschermde kapel aan Appelterre-Dorp willen restaureren. Op termijn willen ze deze terug toegankelijk maken voor iedereen, als een plek voor stille overweging.

    “Ondertussen is het project al wat verder gevorderd”, horen we inmiddels van de voorzitter Servaes Seifi. “Monumentenwacht heeft in april de kapel langs de binnen- en de buitenkant geïnspecteerd en het resultaat ontvingen we in juni.”

    Restauratie

    Inmiddels hebben ze naast de sociale media ook een website opgericht, waarop alle informatie staat gebundeld. “We willen namelijk zo transparant mogelijk werken, zodat de betrokkenen weten waar het geld naartoe gaat. Je kunt ook kaarsen aankopen als steun. Nu gebeurt dit nog vanop afstand, maar binnenkort kan dit in de kapel zelf: in september zal ze in het weekend vrij toegankelijk zijn. Tenslotte is samen met de erfgoedconsulent een plan opgesteld voor de restauratiewerken, die in vier fasen zijn opgedeeld.  De kosten hiervan willen we via verkoopacties en national trust ophalen.”

    Beeld

    Het Sint-Rochusbeeld is een tiental jaar geleden uit de kapel gestolen. “De aankoop van het beeld valt buiten de genoemde fasering als fase 0. Een passend groot beeld aankopen kost helaas ook wat geld. Daarom zijn we deze week een publieksfinanciering gestart om een dergelijk beeld aan te kopen; we kregen reeds een lichte korting van de verkoper. Uiteraard willen we dit bedrag op korte termijn ophalen. Daarom deze oproep om deel te nemen aan de steunactie ten voordele van een nieuw Sint-Rochusbeeld.”

    Info: Sint-RochuskapelFasering restauratie Sint-RochuskapelSteunactie Sint-Rochusbeeld.
    Lees ook: ‘Broederschap wil Sint-Rochuskapel restaureren en herwaarderen’

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons