Extra steunmaatregelen voor mensen in moeilijkheden

    23 oktober 2020

    NINOVE – De OCMW-raad ging dinsdag 20 oktober unaniem akkoord met een hele reeks ondersteuningsmaatregelen voor inwoners in nood.

    Over alle fracties heen was er eensgezindheid over de noodzaak van de voorgestelde maatregelen. Deze zijn bedoeld voor mensen met een leefloon en voor elke inwoner met een laag inkomen, die recht heeft op een Uitpas aan kansentarief.

    Consultaties

    Het OCMW neemt een aantal kosten op zich van:

    • de consultaties voor psychologische hulpverlening,
    • het remgeld bij de huisarts voor het toedienen van het griepvaccin,
    • de consultaties voor drughulpverlening.
    Voedselhulp

    Het OCMW Ninove krijgt een subsidie van € 10.216 voor dringende voedselhulp.

    Daarvan gaat maximaal € 9.260 naar de afhaalmaaltijden van Teledienst. De maaltijden aan sociaal tarief kosten € 3 of € 5.

    Digitale ondersteuning
    • Bij de organisatie Beego bvba koopt het OCMW digicheques aan voor 500 uur individuele digitale hulp aan kwetsbare inwoners. De totaalprijs bedraagt € 20.000.
    • Daarbij kunnen deze mensen een aankoopcheque ontvangen om zich computermateriaal en ondersteuning aan te schaffen bij een lokale handelaar. Totale kostprijs: € 5.000.
    • Het centrum voor basiseducatie biedt in opdracht van het OCMW vormingssessies aan rond mediawijsheid en het leren werken met de computer. Kostprijs: € 11.620.
    Leersteun

    Het OCMW biedt leersteun aan. Dit is een éénmalige financiële steun aan schoolgaande kinderen om de eerste schoolkosten op te vangen.

    Voor een kleuter is dat € 25, voor een leerling lagere school € 50, € 100 voor een leerling secundaire school, € 100 voor extra materiaal in een beroepsopleiding. Totaalbedrag: maximaal € 35.000.

    Budgetbeheer
    • Cliënten in budgetbeheer ontvangen een pakket (postbakje, ringmap, tussenschotten). Dat moet hen helpen om het overzicht te behouden op documenten en facturen.
      Op dit moment zijn 160 gezinnen en alleenstaanden in budgetbeheer bij het OCMW van Ninove. Totale kost voor 200 pakketten: € 832
    • Het OCMW neemt de maandelijkse kosten voor de budget-en afnamerekening voor personen met budgethulp ten laste.
    Premies

    Rechthebbenden op een sociaal tarief ontvangen een eenmalige energie-, water- en internetpremie van € 100 per gezinshoofd, vermeerderd met € 10 per kind. Er is een extra budget voorzien van € 65.000.

    Pakket

    Dezelfde doelgroep ontvangt een hygiënepakket: 1 voor elk gezin van maximum 4 personen, 2 voor grotere gezinnen.

    In een pakket zitten 4 herbruikbare mondmaskers, handzeep en handgel, vloeibaar wasmiddel, papieren zakdoeken, een digitale koortsthermometer, restafvalzakken en een herbruikbare boodschappentas.

    Het OCMW koopt 365 pakketten aan voor maximaal €20.878.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons