NINOVE – Dat de vader en zijn zoon uit Appelterre-Eichem in beroep zijn veroordeeld voor dierenmishandeling, kan schepen voor dierenwelzijn Katie Coppens (Samen) alleen maar toejuichen.
Het Gentse Hof van Beroep heeft woensdag 19 oktober de beide landbouwers veroordeeld. Ze kregen geldboetes tussen € 1.200 en € 1.600 of een vervangende gevangenisstraf van 1 maand voor 2 bewezen feiten van dierenmishandeling.
“Blij dat ze veroordeeld zijn omwille van dergelijke flagrante gevallen van dierenmishandeling”, reageert de schepen de dag nadien op het vonnis. “Je begrijpt eigenlijk niet, waarom de rechter hen in eerste aanleg vrijsprak. Ik ben blij, dat we in beroep zijn gegaan evenals het parket en dat ze dus zijn veroordeeld.”
Twijfel
De beide landbouwers zijn voor 2 van de 3 feiten veroordeeld.
“Zelf heb ik via onze advocaat het arrest nog niet ontvangen. Wellicht heeft in de ene zaak het hof beslist, dat het niet afdoende was bewezen, omdat ze die koe wel degelijk uit het water moesten trekken. Bij twijfel moet je in correctionele zaken vrijspreken. Bij de stier, die ze over het beton hebben voortgesleept, ligt dat natuurlijk anders en twijfel was er evenmin over de ganzen, die bewust zijn doodgereden.”
De veroordeelden kunnen nog wel in cassatieberoep gaan.
“Maar dat kan niet op grond van de feiten zelf, waarvoor ze zijn veroordeeld. Voor een dergelijk beroep moet een procedurefout zijn gemaakt of een aantoonbare schending van de wet zijn gebeurd. Ik denk niet, dat ze daarin zullen slagen.”
Wet
Nogal wat commentaren op de sociale media vonden de straffen hoe dan ook te licht. Tijd om de wetgeving dus aan te passen aan het hedendaagse aanvoelen van wat dierenmishandeling betekent.
“De wet op de dierenmishandeling is inderdaad een oude wet, niet meer van deze tijd en heeft een aanpassing nodig. Daarmee bedoel ik niet alleen de strafmaat; de straffen zijn veel te licht. Maar de wetgeving is ook veel te beknopt: geef beschutting, eten en drinken, veroorzaak geen opzettelijk leed en daarmee stopt het. Vandaag is dat niet meer voldoende. Kuddedieren of dieren zoals een hond, die affectie nodig hebben, zou je eigenlijk geen hele dag alleen in je tuin mogen laten. Dat zou in een nieuwe wet moeten worden verwerkt. In die oude wetgeving is dat nu niet opgenomen.”
Werk genoeg dus voor een parlementair initiatief op dat vlak.
MLI