‘Snel&Wel’ hoopt op snelle doorstart na faillissement Steunpunt Welzijn

    23 september 2024

    AALST/NINOVE – De vzw Steunpunt Welzijn is failliet verklaard. Daardoor zijn 32 jobs bedreigd, onder andere bij de fietskoerierdienst ‘Snel&Wel’. Een curator zal nagaan welke activiteiten in aanmerking komen voor een overname en een doorstart.

    Steunpunt Welzijn is één van de bekendste Aalsterse welzijnsorganisaties met onder andere de fietskoerierdienst ‘Snel&Wel’. Die was opgestart om mensen te integreren in de arbeidsmarkt. In 2022 investeerde Werkpunt Ninove vzw € 25.000 in de opstart van de Ninoofse tak van die fietskoerierdienst. De organisatie kocht hiervoor 9 stevige elektrische postfietsen.

    Failliet

    Maandag 16 september heeft Steunpunt Welzijn het faillissement aangevraagd. De jaarrekening van 2023 toonde € 2.512 winst aan, het jaar voordien was dat nog € 13.121 verlies. Het eigen vermogen bedroeg vorig jaar € 34.117, net iets meer dan de € 31.605 van het jaar voordien. Advocaat Björn Goessens is aangesteld als curator.

    Jordy De Dobbeleer (voorzitter RvB Werkpunt Ninove) nuanceert: “Die vzw was aan het groeien, maar had een groot liquiditeitsrisico. Dat zie je bij een kleine vzw, die meer en meer activiteiten begint aan te nemen, met alle risico’s van dien. Dat is een heel jammere zaak, want als dan iets voorvalt, loopt dat faliekant af. Als er bijvoorbeeld een factuur van € 30.000 in de bus valt, ben je failliet als je geen uitstel van betaling kunt bekomen. In principe maak je als vzw natuurlijk geen winst, maar je moet je wel veilig stellen voor eventuele risico’s.”

    Doorstart

    Voor ‘Snel&Wel’ ziet het er al bij al toch positief uit. “Vanaf woensdag 25 september zouden de fietskoeriers terug op pad kunnen gaan. Het orderboekje zit goed en het is momenteel een heel drukke periode. Die belangrijke sociale tewerkstelling zal dus kunnen blijven bestaan; het ziet er positief uit. ‘Snel&Wel’ Ninove heeft bijna evenveel activiteiten als de Aalsterse tak, dus dat is eveneens een goed uitgangspunt. Het voortbestaan van de andere projecten van de vzw Steunpunt Welzijn in Aalst is ook voor mij een vraagteken.”

    De investering van Werkpunt Ninove is indertijd goed ingeschat. “We hebben die postfietsen ter beschikking gesteld van het initiatief. Ze blijven onze eigendom en de curator kan er geen beslag op leggen. Als de doorstart effectief gebeurt, zullen ze dus met deze fietsen kunnen verder rijden. We hebben momenteel toch een goed oog op de verderzetting van de activiteiten door een overname. Eigenlijk is alles wel behoorlijk geregeld.”

    Ook burgemeester Tania De Jonge (Positief Ninove) hoopt op een doorstart. “Ze zijn een goed werkende organisatie en ook winstgevend. Ik sprak de hoofdverantwoordelijke en dit is een drama voor haar en de werknemers. We blijven in contact en men probeert een doorstart te verwezenlijken. We doen er alles aan om de lokale ‘Snel&Wel’ daarin te ondersteunen. Ik kan niet vooruit lopen op de gesprekken die er zijn, maar het is een grote bezorgdheid. Ook als burgemeester vind ik dit vreselijk voor het team, vooral omdat deze organisatie uitstekend werk levert en dit heel belangrijk is voor de tewerkstelling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We duimen en zullen de komende week duidelijkheid krijgen.”

    Meerbeke

    De fietskoerierdienst blijft voorlopig gehuisvest in het gebouw van de voormalige Berlindiskring/jeugdhuis Het Uur aan de Halsesteenweg. Het pand heeft wel al twee keer te koop gestaan, maar er is vooralsnog geen interesse van een mogelijke koper. Tot zolang kan ‘Snel&Wel’ dit gebouw blijven gebruiken en onderhouden.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons