Schepen Alain Triest “Meerderheid marktkramers is wel tevreden met onze aanpak.”

    20 september 2024

    NINOVE – We vroegen de schepen voor lokale economie vrijdagavond 20 september om een reactie op de demarches van een aantal marktkramers tegen het gewijzigde marktplan, dat dinsdag 24 september zou in werking treden.

    “Mensen, die regelmatig naar de dinsdagmarkt gaan, zagen ook wel dat op de Graanmarkt geen echte markt meer was”, aldus schepen Alain Triest. “We zijn van 120 naar 90 kramen gezakt, de markt gaat dus achteruit. Je kan dan vasthouden aan het vaste stramien of de koe bij de hoorns nemen en het marktplan aanpassen, zodat de dinsdagmarkt een goede markt blijft zoals voorheen, een van de beste in Vlaanderen.”

    Sommige steden en gemeenten hebben volgens de schepen te laat ingegrepen. “Op een bepaald moment heb je dan een keerpunt omdat de mensen het niet meer de moeite vinden om naar de markt te komen. Dat willen we ten allen tijde vermijden met dit plan.”

    Criteria

    Daarbij kwam een brandweerverslag van 2017. “We kregen daarin heel wat opmerkingen in verband met de toegang voor de brandweerwagens. Daar moesten wij op een bepaald moment toch werk van maken. Al 3 jaar na mekaar heb ik elke dinsdag de aanwezigheden laten opnemen. We hebben op basis daarvan een kern gemaakt met marktkramers, die in alle omstandigheden elke week zijn. We zetten hen bij elkaar en in functie van de aanwezigheden bouwen we die kern verder uit. Diegenen, die het meest afwezig zijn, staan het verst, zodat de markt zo weinig mogelijk gaten vertoont.”

    Naast de brandveiligheid was ook de voedselveiligheid belangrijk. “We hielden rekening met de voedselkramen, die in de zon staan van de ochtend tot de middag, wat niet gezond is. Die staan nu met de rug naar de zonzijde. We hebben ook gekeken naar de technische haalbaarheid en de afwezigheden.”

    Inspanningen

    Schepen Triest begrijpt dat mensen daarmee niet tevreden zijn. “Het is wel maar een handvol, dat heel hard roept. Tachtig percent van de marktkramers is tevreden met onze aanpak in dit moeilijk dossier. Sinds ik schepen ben voor lokale economie heb ik heel hard gestreden voor onze markt. We zijn zowat de enige stad in België, die een auto heeft verloot op de markt. We doen ook elk jaar acties met de ‘Dag van de markt’ om mensen naar onze markt te krijgen en er publiciteit voor te maken.”

    De marktkramers kregen 6 maand terug hun opzeg, zoals wettelijk voorzien. “Een aantal kramers met een goede plaats op de Centrumlaan worden verplaatst richting Graanmarkt omdat ze veel afwezig waren, weliswaar gewettigd met een ziektebriefje. Maar we schorsen die mensen niet, we verplaatsen ze.”

    Dinsdagmarkt

    Als de uitspraak van de rechtbank zich inderdaad onbevoegd heeft verklaard, zal de markt volgens de nieuwe planning plaatsvinden op dinsdag 24 september.

    “Diezelfde mensen hebben ook een klacht ingediend bij de het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). Dat heeft de hele procedure zeer gedetailleerd nagekeken en is tot de conclusie gekomen, dat de stad op een wettelijke manier heeft gehandeld. Ook in onze motivatie voor deze maatregelen geeft het ABB ons gelijk. Het Agentschap zegt alleen niet gemachtigd te zijn om te bepalen welke kramer op welke plaats in Ninove mag staan. Dat is de bevoegdheid van het schepencollege.”

    Info: lees ook ‘Marktkramers tegen nieuwe opstelling dinsdagmarkt’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons