Marktkramers tegen nieuwe opstelling dinsdagmarkt

    20 september 2024

    NINOVE – Drie marktkramers trekken naar de Raad van State tegen de hertekende marktopstelling. Zij eisen, dat de geplande wijzigingen dinsdag 24 september niet in werking treden totdat de gerechtelijke procedure klaarheid schept.

    Eerder al dienden het drietal en nog vijf andere marktkramers klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) wegens vermoedens van belangenvermenging en onjuistheden in de gevoerde procedures door de marktleiding en de stad om de Ninoofse markt te hertekenen.

    Adviesraad

    Volgens de stad moet de herschikking de wekelijkse markt aantrekkelijker maken dankzij een nieuwe opstelling. De klagers vinden dit een verdoken manier om een aantal marktkramers ‘met de juiste connecties’ naar de meest gunstige plaatsen aan de Centrumlaan te loodsen. Ze stellen, dat de stad een beperkt aantal marktkramers, die deel uitmaken van de adviesraad, bewust wil bevoordelen door op een onrechtmatige manier de vaste marktplaatsen af te nemen van onder meer het drietal dat naar de Raad van State trekt. In die adviesraad zitten de bevoegde schepen Alain Triest (Open Vld), de marktleiding en de marktkramers.

    In maart van dit jaar confronteerde de stad de marktkramers met een opzeg van hun standplaats en met de stelling, dat de Centrumlaan ‘het nieuwe hart van de markt’ zou worden. Er werd vervolgens ook nog een nieuw marktreglement gestemd. Achteraf bleek volgens de klagers, dat de adviesraad, inclusief de bevoorrechte marktkramers, al van in 2023 op de hoogte waren van de nieuwe opstelling, die finaal aan iedereen op 10 juni zou worden opgelegd.

    Afwezigheden

    “De stad en de markcommissie beriepen zich op de afwezigheden van de marktkramers op de dinsdagmarkt”, aldus de klagers. “Zonder een juridische basis in een bestaand reglement én zonder dat iemand op de hoogte was, behoudens de marktcommissie zelf, is de stad begonnen met het bijhouden van afwezigheden in de loop van 2023. Nochtans is een gewettigde afwezigheid onder andere wegens ziekte perfect mogelijk.”

    Blijkbaar konden de lege marktplaatsen enkel worden opgelost door een opzeg en het verplaatsen van enkelen. “In realiteit liet de marktleiding na om de lijst van marktkramers met een vaste plaats en de reële bezette plaatsen zorgvuldig bij te houden op het marktplan. Dat is bovendien ook niet raadpleegbaar, nochtans een wettelijke verplichting. Een aantal zaken is een tijdlang bewust op hun beloop gelaten, zodat ‘en petit comité’ via de adviesraad bij het hertekenen van de markt de ‘juiste’ marktkramers de beste plaatsen ‘in het hart van de markt’ zouden krijgen.”

    De stad zou zelf aan de adviesraad hebben gevraagd om niets naar buiten te brengen. “Ook een 7 jaar oud brandweerverslag bleek voor de stad Ninove een doorslaggevend element in het goedkeuren van het voorstel van de adviesraad. Naast de foutieve afwezigheidslijst was dat gestoeld op verkeerde informatie, verkregen via de marktleiding en zelfs meermaals (bewust) aangepaste documenten. De vermoedens van mogelijke vriendjespolitiek en belangenvermenging lijken vandaag bevestigd te worden, nu alle elementen bouwstenen blijken te zijn geweest van een gewiekst plan.”

    Raad van State

    De benadeelde marktkramers hebben eerst getracht om in overleg te gaan met de stad Ninove en de onwettigheden in de procedure, de partijdigheid en demogelijke belangenvermenging aan te kaarten. Zij vingen bot.

    Na een eerste juridische procedure oordeelde de afgelopen week de rechter, dat de procedure enkel voor de Raad van State kan worden gevoerd. De advocaten van minstens drie marktkramers hebben de procedure inmiddels opgestart. Daarom vragen de bewuste marktkramers aan de stad Ninove uitdrukkelijk om de geplande wijzigingen niet in werking te laten treden tot er klaarheid komt in dit dossier.

    Marktkramers

    Wim en Ellen van het Sloggikraam, dat al jarenlang op de Centrumlaan een vaste plek heeft, zijn verzet richting de Graanmarkt. Zij zouden volgens de stad bij de ‘meeste afwezige’ marktkramers behoren: “Waar is het respect? Als de stad naar ons zou hebben geluisterd, hadden we hen kunnen uitleggen, dat wij als koppel de zorg van een zwaar ziek kind, met daarenboven een mentale beperking en ASS voor 100 % op onze schouders dragen. De gezondheid van Ellen was in 2023 op een gegeven moment ook niet al te bijster goed. Na haar tweede operatie moest Ellen nog de volledige zorg op zich nemen, terwijl ze zelf minstens 6 weken moest recupereren.”

    Beenhouwer Dirk Spiessen bevindt zich in een gelijkaardige situatie: “Ik was vorig jaar enkele keren gewettigd afwezig wegens ziekte. Ik wist hoegenaamd niet, dat ze achter de rug tellingen aan het doen waren, zonder rekening te houden waarom ik afwezig was én dit bovendien mijn broodwinning zou kosten. Nu zegt de stad, dat ik daarom moet verhuizen naar een plaats met 30 % minder passage. Dat is in strijd met het toen geldende marktreglement, maar ook met alle mogelijke beginselen van behoorlijk bestuur en dus laat ik dit niet zomaar passeren. Het is niet te begrijpen, dat het bestuur en de bevoegde schepen hierin hun verantwoordelijkheid niet opnemen.”

    Dirk Asselman en partner Iris beklagen zich over hetzelfde : “Iris is al enige tijd ziek, waardoor we noodgedwongen soms thuis moesten blijven. Deze onmenselijkheid kunnen wij niet begrijpen. Ik sta al van vader op zoon op de markt in Ninove. We hopen, dat de burgemeester en het schepencollege alsnog alles stopzetten en alles nog eens goed nagaan.”

    Info: lees de reactie van schepen Alain Triest in een apart artikel – Vernieuwde dinsdagmarkt met aandacht voor brand- en voedselveiligheid’

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons