Herinrichting voor duurzaam en klimaatneutraal bedrijventerrein Pamelstraat-Oost/Nederwijk-Oost

    12 oktober 2024

    NINOVE – De intercommunale Solva startte in opdracht van de stad een voortrajectstudie voor de herinrichting voor het bedrijventerrein IZ 2, gelegen aan de Pamelstraat-Oost en Nederwijk-Oost.

    De Industriezone 2 (IZ 2) was in 1960 het eerste erkende bedrijventerrein van Ninove. In de jaren ’60 en ’70 is de infrastructuur aangelegd en vestigden er zich steeds meer bedrijven. In 1967 startte de NMBS zelfs met de ontwikkeling van een spoorlijn om het bedrijventerrein ook per spoor te ontsluiten voor het goederenverkeer. Sinds de jaren ’90 zijn alle percelen op het terrein ingenomen door bedrijven.

    Vandaag is de noodzaak tot vernieuwing duidelijk. Het terrein heeft een verouderd patrimonium, een soms weinig intensief ruimtegebruik, een aanzienlijke parkeerdruk (vooral voor vrachtwagens) en een gebrek aan veilige infrastructuur voor de zachte weggebruikers. Aangezien 30 % van het bedrijventerrein gevoelig is voor overstromingen, is ook dringend nood aan een verhoogde klimaatbestendige aanpak.

    Herinrichtingsplan

    Het voortraject voor de herinrichting is in februari 2023 aangevat en zal naar verwachting twee jaar duren. De eerste fase van inventarisatie is momenteel bijna afgerond.

    In die periode hebben de stad en Solva aandachtig geluisterd naar de noden en de wensen van de bedrijven, de lokale ondernemers, de directe omwonenden en de werknemers. Deze nauwe samenwerking vormt een essentiële bouwsteen voor het succes van dit project.

    Deze inbreng is inmiddels grondig geanalyseerd en wordt meegenomen in de ontwerpfase, die binnenkort van start gaat.

    Het eindresultaat zal een herinrichtingsplan zijn met een concreet actieplan, dat als leidraad dient voor de toekomstige heraanleg van het openbaar domein en de verduurzaming van het bedrijventerrein.

    Subsidie

    Om dit project te ondersteunen, heeft het stadsbestuur een subsidie van € 88.499 ontvangen van het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Dat bedrag dekt de helft van de studiekosten. Deze financiële injectie getuigt van het belang, dat de Vlaamse overheid hecht aan deze duurzame stadsontwikkeling en innovatie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons