‘Bellend vlak’ voor toegankelijke handelspanden

    22 juli 2024

    NINOVE – Een wegneembaar ‘bellend vlak’ moet de winkels en horecazaken toegankelijker maken voor mensen met een beperkte mobiliteit. Tijdens een screeningsdag op 30 augustus krijgen de handelszaken hierover gratis tips en advies.

    Met een ‘bellend vlak’ kunnen de handelaars, met financiële steun van de stad, hun pand toegankelijker maken voor mensen met een beperkte mobiliteit. Het vlak is een wegneembaar metalen oprijvlak om de inkomdrempel te overbruggen. Het lijkt het ei van Columbus, dat de toegankelijkheid van het pand verbetert voor personen met een mobiliteitsbeperking maar ook voor ouders met kinderwagens.

    Aan de deur van de winkel of de horecazaak hangt op zithoogte een draadloze bel of een bordje met een telefoonnummer erop. Zo kan de klant de uitbater een seintje geven. Het oprijvlak kan na gebruik worden opgeborgen, wat ingrijpende verbouwingen overbodig maakt.

    Screening

    Voor de uitvoering van die ‘bellende vlakken’ gaat de stad een samenwerking aan met Dito vzw, een vereniging voor mensen met een beperking. Het project loopt tot en met december 2025.

    Vrijdag 30 augustus organiseren de stad en Dito vzw een grootschalige screeningsdag. Experts en vrijwilligers komen vrijblijvend langs bij alle horeca- en winkelpanden in het centrum voor een korte toegankelijkheidsscreening. Geïnteresseerde handelszaken krijgen gratis advies en tips en kunnen een subsidie aanvragen voor een ‘bellend vlak’ op maat. Op aanvraag komen ook de horecazaken of winkels buiten het centrum hiervoor in aanmerking.

    Het toegankelijkheidsproject is een samenwerking tussen het team welzijn van het Sociaal Huis en de dienst lokale economie.

    Praktisch

    • Als je interesse hebt voor dit aanbod, contacteer je de vzw Dito via oost-vlaanderen@ditovzw.be of 09-333 58 02.
    • Helpende vrijwilligers voor de screeningsdag op 30 augustus melden zich eveneens via deze contacten.

    Info: Dito vzw.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons