De zusters verlaten hun klooster aan de Burchtstraat

    15 oktober 2021

    NINOVE – De verhuis is volop aan de gang. De grote stukken zijn afgeleverd en tegen eind volgende week zouden alle zeven zusters weg zijn uit hun klooster aan de Burchtstraat. Ze zullen dan verblijven in het nieuwe appartementencomplex langs de Kloosterweg.

    Het Zusterhuis bevindt zich al eeuwen aan de kruising van de Dender en de Burchtstraat. Op de rechteroever van de rivier stond eertijds de burcht van de heren van Ninove. De zusters van de huidige congregatie der Heilige Harten zijn echter niet de oorspronkelijke bewoonsters van dit convent.

    7 eeuwen

    Vanaf de 14de en de 15de eeuw verbleven op deze plaats begijnen. De huidige naam van de Begijnenbrug verwijst naar deze verre oorsprong.

    In 1505 vormden grauwzusters dit begijnenconvent om tot een ‘susterhuys’. Meer dan 150 jaar zouden zij er de pestlijders verzorgen en er een school leiden.

    Deze grauwzusters zijn in 1671 op hun beurt omgevormd tot penitentenzusters, die er tot aan de Franse revolutie onderwijs zouden geven.

    Vanaf 1836 betrokken de zusters der Heilige Harten het voormalige penitentenklooster, waarbij zij zich toelegden op onderwijs, zieken- en bejaardenzorg.

    Verhuis

    En nu verlaten de resterende zusters dit pand. Vrijdag 15 oktober neemt de schoolgemeenschap van het Hartencollege afscheid van hen met een dankviering in de Abdijkerk.

    De zusters willen van de verhuis zelf geen publieksgebeuren maken. Een persbericht moet volstaan.

    “Eind oktober 2021 verlaten de zusters met pijn in het hart hun vertrouwde Susterhuys. De zustergemeenschap telt nog amper zeven kloosterlingen, het gebouw is versleten en onveilig geworden, de energiefacturen lopen hoog op. Om al deze redenen drong een vertrek zich op. Na 3 inbraken is bovendien een gevoel van angst blijven hangen bij de zusters.”

    Mede door pastoor Alexander Vandaele stapten de zusters in het bouwproject aan de Kloosterweg en kochten ze daar 3 appartementen aan. “De ligging lijkt wel voorbestemd door Gods voorzienigheid: de zusters verlaten de historische plek aan de Begijnenbrug, waar sedert 1300 religieus leven is, om te verhuizen naar een eveneens gewijde plaats: de abdijsite. Ze zullen er onder de toren van de prachtige Ninoofse Abdijkerk wonen.”

    Op haar hoogtepunt telde de congregatie Heilige Harten in Ninove meer dan 100 zusters. Over de hele periode zijn 246 zusters overleden. “Ze schonken het beste van zichzelf aan onderwijs en ziekenzorg. Ook al verdwijnen structuren en gebouwen van congregaties, ook al trekt het religieuze leven jonge mensen niet meer aan, toch zullen er in de toekomst steeds vrouwen en mannen zijn met een passie voor God, van waaruit ze anders en dieper willen leven, ‘geworteld en gegrondvest in de Liefde’ (Efes.3, 17).”

    Hartencollege

    Toen de scholengroep vzw IKORN in 2019 werd omgedoopt tot de vzw Hartencollege, waren de zusters daar heel blij om. De harten bleven immers bewaard. “Er wordt duidelijk verwezen naar de kern van de spiritualiteit van de zusters van de Heilige Harten. Het Hart, symbool van liefde, zin, doel, vreugde, inspiratie van elk mensenleven, naar het voorbeeld van Jezus Christus en Moeder Maria. In het spoor van de stichters van de congregatie, E.H. Lodewijk Vergauwen en zuster Virginie Thiebaut, proberen bestuur, directies en personeel dit profiel op eigentijdse wijze in te vullen.”

    “Gebouwen en al het materiële zijn vergankelijk, het geloof in de Verrezen Heer Jezus blijft.”

    De zusters hopen, dat de inspiratie van het begin verder aanwezig blijft in hun apostolaatswerken van onderwijs en ziekenzorg. “Vele gelovige en gedreven leken zetten hun levenswerk verder en sparen daarvoor tijd noch moeite, tot grote dankbaarheid van de zusters zelf.”

    School

    Het kloostergebouw en de kapel zijn in erfpacht gegeven aan de vzw Hartencollege. De zusters wensen het schoolbestuur veel succes bij de herbestemming voor onderwijs in Ninove.

    Het Hartencollege kreeg eerder van onderwijsminister Weyts de toestemming tot capaciteitsuitbreiding. Zoals hierboven vermeld, is het kloostergebouw zelf tot op de draad versleten en helemaal niet meer geschikt voor bewoning, evenmin voor hedendaags onderwijs.

    Wellicht zijn afbraak en nieuwbouw de volgende logische stappen. De kapel en de gebouwen langs de Dender zouden wel blijven staan.

    Info: lees ook: ‘7 eeuwen vrouwelijke religieuzen in Ninove‘.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons