NINOVE – Met een 40-tal tractoren versperden lokale landbouwers vanaf dinsdagnamiddag 30 januari de toegang tot het industrieterrein van de Nederwijk-Oost en de Pamelstraat-Oost.
Op sociale media was opgeroepen tot een boerenprotest vanaf 17 uur met het bedelen van vluchtschriften aan het kruispunt Tramstatie en het kruispunt van de Koning Boudewijnlaan/28 met de Nederwijk-Oost. Het was ook de bedoeling om het distributiecentrum van Delhaize te blokkeren verderop in het Beneden Industriepark. Volgens onze bronnen waren de werknemers van het distributiecentrum vroeger naar huis mogen gaan.
De lokale politie van Ninove was aanwezig, maar stelde zich terughoudend op. Af en toe lieten de boeren wel een vrachtwagen door, maar ook het verkeer richting kruispunt Den Doorn ondervond hinder van de actie.
Spuugzat
“De boeren zijn het spuugzat”, legde Hendrik Van den Haute ons uit. Hij heeft een melk- en vleesveebedrijf in Ninove. “Men is ons echt aan het wurgen met regeltjes, die maar blijven komen. Vanuit Europa is men gewoon bezig de boeren volledig te vernietigen. We moeten van alles noteren en er komt elke dag nog bij, maar de wereld gaat daarmee niet vooruit. Als boer heb je op de duur gewoon geen tijd meer om op het veld te werken. Het minste, dat iets verkeerd gaat, krijg je boetes.”
Het kan voor hem en de andere landbouwers niet meer verder gaan op die manier. “Het stikstofdecreet is de druppel, die de emmer heeft doen overlopen. Dat is er alleen gekomen om Ineos te laten verder werken, maar de boeren staan al jaren stil. In de landbouw wordt al jaren geen enkele vergunning meer afgeleverd, er is niets meer mogelijk. De industrie wordt 40 keer minder streng behandeld, dat is niet meer normaal.”
Spontaan
De acties van vanavond zijn niet echt georkestreerd. “We zijn gewoon een aantal boeren, die samengaan en er mensen bij zoeken. Hier zitten geen organisaties achter, het gebeurt spontaan vanuit de boeren zelf. Deze blokkades zijn niet het eindpunt, we gaan de volgende dagen verder, de volgende weken desnoods, want het moet veranderen. Europa gaat ons niet opleggen wat moet gebeuren, ze moeten naar de boeren luisteren in plaats van enkel van bovenaf regeltjes op te leggen.”
ADU/MLI