AZORG start met PIT

    01 oktober 2024

    AALST/REGIO – Het op stapel staande fusieziekenhuis AZORG (ASZ en OLV Aalst) start dinsdag 1 oktober met een eerste PIT-voertuig (Paramedisch Interventie Team). Dit is inzetbaar naast de klassieke ambulance en Mobiele Urgentiegroep (MUG).

    Vanaf 1 oktober kan de noodcentrale kiezen om bij een oproep niet alleen een traditionele ambulance of MUG-voertuig in de grote regio van Aalst te sturen, maar ook een PIT-voertuig. Deze uitbreiding is het resultaat van intensief overleg en samenwerking tussen het ASZ, het OLV Ziekenhuis en de Hulpverleningszone Zuid-Oost Ze kregen in oktober 2023 de erkenning voor deze gespecialiseerde dienst.

    PIT

    Een PIT-ambulance is bemand door een ambulancier en een spoedgevallenverpleegkundige met bijzondere beroepstitel in intensieve zorg en spoedgevallenzorg. Dankzij deze expertise kan de PIT gespecialiseerde interventies uitvoeren, die vandaag vaak een MUG doet. Patiënten kunnen sneller de gepaste zorg ontvangen, waaronder pijnbestrijding en de toediening van geavanceerde medicatie ter plaatse.

    De PIT vormt de brug tussen een standaard ambulance en een MUG. De wagen is uitgerust met uitgebreide medische apparatuur, waaronder een defibrillator, een medicatiepomp en een Boussignac-masker voor zuurstoftherapie bij acuut hartfalen.

    Kristoff Colman (hoofdverpleegkundige spoedopname ASZ): “Het geeft ons de mogelijkheid om onze hulpverlening gerichter in te zetten en patiënten sneller te helpen met gespecialiseerde interventies. Onze verpleegkundigen hebben een uitgebreid opleidingstraject gevolgd, specifiek voor de PIT-module. Alle handelingen, die de PIT-verpleegkundigen mogen uitvoeren, staan nauwkeurig in een PIT-procedureboek uitgeschreven.”

    Regio

    Met de komst van de PIT kan de noodcentrale in Gent kiezen tussen drie opties bij een oproep: een 112-ambulance, een PIT-ambulance of een MUG. Dit zorgt ervoor, dat elke patiënt de meest geschikte hulpverlening krijgt, afhankelijk van de ernst en urgentie van de situatie.

    David Pletinckx (hoofdverpleegkundige spoedgevallendienst OLV Ziekenhuis): “We hebben al veel ervaring dankzij het PIT-project in Asse; dit nieuwe PIT-project in Aalst zal een groot succes worden. Het biedt ons de flexibiliteit om een extra voertuig in te zetten, waar en wanneer het nodig is. Visueel zal je geen verschil kunnen zien tussen een gewone ziekenwagen en een PIT. Net zoals de MUG zal de PIT gestationeerd zijn bij de spoedgevallendiensten van de ziekenhuizen. Het ASZ en het OLV Ziekenhuis bedienen de MUG in Aalst afwisselend, elk 14 dagen in de maand. Het ziekenhuis, dat niet van MUG-wacht is, zal tijdens haar 14 dagen de PIT bemannen, samen met de Hulpverleningszone Zuid-Oost.”

    De PIT-ambulance kan ook worden ingezet voor dringende transporten tussen ziekenhuizen.

    Sabine Siau (algemeen directeur ASZ) besluit: “Met deze uitbreiding zet AZORG een belangrijke stap in het optimaliseren van dringende, gespecialiseerde zorg voor patiënten in de brede regio van Aalst.”

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons