Wie vergiftigt hier de katten?

    07 oktober 2024

    LIEFERINGE – Onder de bewoners, vooral mensen met huisdieren, heerst een groeiende angst. Op korte tijd waren hier vier meldingen van kattenvergiftiging, alle binnen een perimeter van 50 meter van elkaar. Nu is ook het katje van Jennah Lamont het zoveelste slachtoffer.

    De situatie is ernstig: na een bloedanalyse bij de dierenarts bleek, dat haar kat was vergiftigd met een uiterst krachtig rattenvergif. Het gebruikte gif is niet zomaar verkrijgbaar en lijkt doelbewust ingezet. De dierenarts heeft snel een tegengif toegediend, maar het is nog onduidelijk of het katje zal overleven. Voor Jennah en andere dierenliefhebbers in de buurt is dit een hartverscheurende situatie.

    Dossier opgestart

    De buurt maakt zich grote zorgen. De vier vergiftigingen in zo’n korte tijd wijzen op een mogelijke kattenhater of dierenbeul in de omgeving. De politie en de dierenpolitie zijn inmiddels op de hoogte en er is een dossier geopend door enkele bezorgde buren. Over de stand van zaken binnen dit dossier, zijn de inwoners nog niet op de hoogte.

    Dat het gif moeilijk te verkrijgen is en in de omgeving hoofdzakelijk dierenvrienden wonen, doet het vermoeden rijzen, dat misschien Rato vzw er iets mee te maken heeft. Die organisatie helpt de aangesloten gemeenten met het beheersen van de rattenpopulatie. Zij leggen rattenvergif, maar doen dit in daarvoor speciaal voorziene kooien, waarin katten in principe niet kunnen verzeild geraken. Toch heeft een getuige een werknemer van Rato gif zien leggen, open en bloot.

    Wij namen contact op met de vzw Rato. Zij verzekerden ons dat dit niet via hen kan zijn gebeurd, omdat zij onder uiterst veilige omstandigheden werken. “We gebruiken ook een traag werkend gif”, aldus de woordvoerster. “Katten verorberen overigens niet zomaar rattenvergif op zich. Als een kat gif binnenkrijgt, moet dit haast moedwillig zijn toegediend.”

    Herstel

    De inwoners van Lieferinge tasten in het duister en de buurt is bang, dat nog meer slachtoffers zullen vallen; ze durven hun diertjes nog nauwelijks buiten te laten.

    Ninofmedia had een gesprek met Jennah en met Jolien De Trif, wiens kitten vorig jaar ook het slachtoffer werd van deze wrede praktijken. Voor Jennah en Jolien was hun katje niet zomaar een huisdier; het was een geliefd gezinslid. Het verdriet, dat zij en andere gedupeerden voelen, is diep. Ondertussen blijft het afwachten of het katje van Jennah zal herstellen van deze vreselijke vergiftiging. De hoop is, dat de dader snel wordt gevonden en de bewoners van Lieferinge hun geliefde dieren weer zonder angst kunnen buiten laten.

    BDB

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons