Politie onderzoekt GPS-diefstallen uit tractoren

    09 augustus 2024

    OOST-VLAANDEREN – Bij een tiental landbouwers zijn sinds midden juni de GPS-toestellen van hun tractoren gestolen. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen en het parket Oost-Vlaanderen voeren een onderzoek naar deze diefstallen.

    Deze GPS-toestellen, waarvan de kostprijs tot in de duizenden euro loopt, zijn belangrijk voor de landbouwers. Ze laten hen toe om heel nauwkeurig en geautomatiseerd op het veld te werken en de voortgang op te volgen.

    In totaal zijn sinds juni al een 25-tal GPS-toestellen ontvreemd, vooral in het noorden van de provincie. De dieven proberen meestal ’s nachts ongezien bij de tractoren te geraken en stelen vaak het volledige GPS- en navigatiesysteem. In sommige gevallen sloegen de dieven toe tijdens een korte pauze, wat erop kan wijzen dat ze wellicht op de uitkijk staan. Ook is in enkele gevallen een drone in de omgeving opgemerkt.

    Preventie

    De FGP Oost-Vlaanderen voert in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen een onderzoek naar deze diefstallen. De politie vraagt de medewerking van de landbouwers om mee deze plaag een halt toe te roepen. Ze geeft ook een aantal preventietips.

    • Verwijder de GPS-installatie uit de tractor wanneer je er niet mee rijdt, ook bij een korte pauze.
    • Zet de tractor op een beveiligde plaats, voorzien van een afsluiting.
    • Plaats een detectie-alarm op het erf; wees aandachtig voor de verschillende mogelijke toegangen.
    • Breng op je toestel onuitwisbare identificatiegegevens aan. Dit maakt het moeilijker verkoopbaar en is een hulp om het je terug te bezorgen.
    • Sla regelmatig de gegevens van je GPS extern op. Na een diefstal ben je niet alle data kwijt.

    Alle nuttige informatie is welkom bij de politie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons