Parket waarschuwt nogmaals voor toenemende helpdeskfraude

    20 september 2024

    ALGEMEEN – Het parket Oost-Vlaanderen doet een oproep om alert te blijven voor dergelijke praktijken. De slachtoffers van die helpdeskfraude zijn meestal ouderen en kwetsbaren.

    Dat soort fraude start met een telefoontje van iemand, die zich voordoet als de medewerker van een bank of van de politie. De oplichter meldt, dat fraude is vastgesteld op de rekening van het slachtoffer. Het vertrouwen van het slachtoffer wordt gewonnen zodat ook de pincode wordt meegegeven. Kort daarop meldt iemand zich aan de deur, neemt de bankkaart mee en stelt het slachtoffer gerust, dat hij of zij de dag nadien een nieuwe bankkaart zal ontvangen.

    Arrestatie

    Op 29 augustus gebeurden opnieuw feiten van helpdeskfraude, waarvan een 77-jarige vrouw uit Merelbeke het slachtoffer was. Zij belde onmiddellijk Cardstop, maar blijkbaar toch te laat. Daarop deed zij melding bij de lokale politie, die snel te hulp kwam. Na een grondig en gericht onderzoek konden de politiediensten de verdachten snel vatten.

    Ditmaal zijn het twee jonge vrouwen van 19 en 20 jaar uit het Gentse, die aan de haal gingen met € 650. Zij zouden al gelijkaardige feiten hebben gepleegd. Beiden zijn voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent voor oplichting en diefstal met geweld. Deze besliste om de twee vrouwen aan te houden. Ze verschenen op 17 september voor de raadkamer, die hun aanhouding handhaafde; ze blijven dus voorlopig in hechtenis.

    Alert

    Het parket Oost-Vlaanderen doet nogmaals een oproep om alert te zijn voor dergelijke praktijken. Het doelwit is in de meeste gevallen de oudere en kwetsbare generatie in onze maatschappij. Het is daarom belangrijk, dat familie, naaste vrienden en buren hierover genoeg communiceren met de ouderen in hun omgeving om de gevaren van deze feiten te benadrukken.

    Een echte bankbediende zal je trouwens nooit opbellen met de vraag om dringend bij je langs te komen naar aanleiding van een fraudegeval op je rekening. Daarenboven zal hij/zij je ook nooit overhalen om je waardevolle spullen mee te geven want zij komen nooit aan huis om je bankkaart of andere zaken op te halen. Dat is dus altijd fraude.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons