NINOVE – De meteropnemer, die woensdag 28 oktober in Okegem actief was, verkocht eigenlijk contracten voor een energiebedrijf. Dergelijke acties zijn op zich niet verboden, aldus de lokale politie. Ze zijn wel onderworpen aan de geldende wetgeving, onder andere inzake ambulante handel.
Voor de huis-aan-huisverkoop bestaan regels en hebben de verschillende betrokken sectoren zichzelf een deontologische code opgelegd.
Daaraan moeten de verkopers te voldoen, bijvoorbeeld door een leurderskaart voor te leggen. Ze moeten zichzelf altijd duidelijk kenbaar maken en mogen geen listen gebruiken. De contracten en overeenkomsten, die ze aanbieden, zijn ook binnen bepaalde termijnen opzegbaar.
Het is dus mogelijk, dat ze bankgegevens en of identiteitsgegevens vragen. Weet dat je daartoe nooit verplicht bent, ook al komt de verkoper assertief of soms dominant over.
Naast oprechte verkopers maken anderen met mindere bedoelingen ook wel gebruik maken van deze verkooptechnieken. Ze willen dan waardevolle zaken uit je woning stelen en dus geen contract verkopen.
Niet verplicht
Voorkomen is dan ook beter dan te genezen. Buiten de wettelijke regels ben je nooit verplicht om zomaar iemand in je woning toe te laten. Doe dit dan ook zeker niet wanneer je alleen thuis bent.
De meeste nutsmaatschappijen verzoeken je momenteel om de tellerstanden online door te geven. Zij hebben dus nagenoeg geen controleurs meer ten velde. Dat meldden wij in een eerder bericht van Fluvius.
Aandacht
Laat je wel iemand toe in je woning: sluit dan goed de deur waarlangs die persoon is binnengekomen.
Heb ook oog voor de andere toegangen tot de woning (achterdeur, poort…) en zorg dat deze goed zijn afgesloten. Op die manier kunnen geen derden je woning binnendringen, terwijl je bent afgeleid tijdens het gesprek met de zogenaamde verkoper.
Mocht je in dat verband verdachte personen zien, aarzel niet om de lokale politie meteen te contacteren op 054-312 312. Bel in dringende gevallen de dienst 101/112.
Info: zie ook artikel van Fluvius-meteropnemers.
MLI