Kat zat dagenlang vast in vossenklem

    29 augustus 2020

    MEERBEKE – In een weiland langs de Brusselsesteenweg is een kat aangetroffen. Het dier hing in een grote struik vast aan een vossenklem. Inmiddels is ze terug bij de eigenaars.

    “Woensdagavond 26 augustus kwam rond 21 uur een oproep binnen”, vertelde ons Martine Van Den Steen van het Dierenasiel Ninove. “Achter in een weiland aan de Brusselsesteenweg hing een kat vast in een grote struik aan een vossenklem.”

    De bewoonster van een aanpalend huis had maandagavond al een kat horen miauwen, ver achteraan in haar tuin. “Zelf heeft ze ook een kat en dus schonk ze er verder geen aandacht aan. Tot ze woensdagavond opnieuw gemiauw hoorde, achter in haar tuin aan de scheiding met het aanpalend veld. Ze ging op zoek en zag uiteindelijk deze kat hangen.”

    Vossenklem

    Omdat ze niet wist hoe het dier eruit te krijgen, belde ze het Dierenasiel. “Ik ben onmiddellijk gaan kijken en het is ons gelukt om de kat te bevrijden. Drie dagen heeft het beestje daar met één achterpoot vast gehangen in die vossenklem. Gelukkig niet in de volle hitte en het had een beetje steun door de takken. Door de knip in haar oor dacht ik dat het om een zwerfkat ging, die door het zwerfkattenbeleid is gecastreerd.”

    Eenmaal op de grond gezet, maakte het dier een rustige indruk. “We hebben het meegenomen, voorzien van water en eten en de nacht rustig laten doorbrengen om te bekomen. Het dier was volledig uitgeput en viel onmiddellijk in slaap. Omdat het zijn pootje voortsleepte, hebben we onze dierenarts Nadia om advies gevraagd.”

    De eigenaar is de kat inmiddels komen halen en is ermee naar de dierenarts gegaan. “Vandaag, vrijdag, heeft deze twee teentjes moeten amputeren omdat ze te lang hadden knel gezeten. Gelukkig is er niets gebroken. Maar het is afwachten hoe het verder evolueert.”

    Een vossenklem is een illegaal vangtuig in België. Alle soorten klemmen, aangedreven door veren, zijn verboden. Ze zijn net als stroppen niet selectief en kunnen dieren zeer ernstig of zelfs dodelijk verwonden. Vaak gaat er een lange doodstrijd aan vooraf.

    Info: Dierenasiel Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons