Ninove 31 Mar 2020 - 18u56
Clear Sky
2.06°C

Abdij en dekenij te kijk op Open Monumentendag

10 september 2017
Abdij en dekenij te kijk op Open Monumentendag

Op de Open Monumentendag van zondag 10 september stelde de stad Ninove de (verdwenen) abdij en het abdijverleden centraal. Wie meent dat van de Norbertijnerabdij enkel de abdijkerk overbleef, heeft het fout: her en der getuigen nog heel wat overblijfselen en plaatsen aan de paters en hun bouwwerken, die van de 12de tot het einde van de 18de eeuw het leven in Ninove mee bepaalden.

De dekenij in de Biezenstraat was het centrale informatiepunt van de Open Monumentendag in Ninove. Je kon er een kijkje nemen in de woning en de tuin. Dit herenhuis in Lodewijk XV-stijl met classicistische inslag uit 1757 is beschermd als monument. Binnen afzienbare tijd volgt een grondige restauratie van de gevel en een deel van het interieur.

De abdijkerk of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk is ongetwijfeld een van de mooiste barokkerken van de lage landen. Het interieur is van een uitzonderlijke kwaliteit en eenheid, waarbij het leven van de patroonheiligen paus Cornelius en bisschop Cyprianus centraal staat. Om 16 uur en 17.30 uur speelden Katrien Vernaillen en Frederik Van Rampelberg een orgelconcert op het de Forceville-orgel. De open Monumentendag trok een geboeid publiek naar de verschillende locaties voor de rondleidingen en bezoeken op locaties die normaal niet te bezichtigen zijn.

Foto's Giovanni Neckebroeck 

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons