Ninove 03 Apr 2020 - 17u01
Few Clouds
6.28°C

‘Bolletjesschieters’ riskeren effectieve celstraf van 40 maand

26 november 2019
Archiefbeeld Ninofmedia

NINOVE/DENDERMONDE – Voor de correctionele rechtbank moesten Jeroen W. (27) en Maarten M. (28) zich dinsdag 26 november verantwoorden voor zwaar vandalisme. Vorig jaar schoten ze de ruiten van huizen, vitrines en bushokjes aan diggelen. Het openbaar ministerie eiste voor beiden een effectieve celstraf van veertig maand en een boete van € 2.000.

In de tweede helft van vorig jaar lieten ze een spoor van vernieling achter in Ninove, Denderhoutem en Denderleeuw. Maar ze opereerden ook in Liedekerke, Roosdaal, Affligem en Ternat. Ze gebruikten een katapult, waarmee ze metalen bolletjes, cilinders en moeren afschoten op ruiten, etalages en bushokjes. Hun doelwitten kozen ze lukraak uit. In totaal gaat het om 87 feiten en ettelijke duizenden tot tienduizenden euro schade.

Na intensief onderzoek door de verschillende betrokken politiezones, onderzoek van het telefoonverkeer en van de beelden van de ANPR-camera’s zijn ze uiteindelijk geïdentificeerd en gearresteerd. Jeroen W. zou telkens de schutter geweest zijn; Maarten M. was de chauffeur.

Blijft de vraag waarom de mannen de feiten pleegden. Beiden gaven daarop tijdens het proces dinsdagmorgen geen sluitend antwoord. In de periode van de feiten stonden ze wel gekend als zware heroïnegebruikers. Ze hebben alle twee ook een strafblad en zijn geen onbekenden voor het gerecht.

Merkwaardig detail: ze hadden zich ook zelf gemeld als slachtoffers van vandalisme. Vermoedelijk wilden ze nagaan hoever het onderzoek stond.

Het openbaar ministerie eiste voor beiden een effectieve celstraf van veertig maand en een boete van € 2.000. Ze geven wel niet alle feiten toe. Maar volgens de procureur zijn ze alleen voor die feiten gedagvaard, waarvoor onweerlegbaar bewijsmateriaal bestaat. En die zijn al zwaar genoeg. Ze noemde het overigens een wonder dat hierbij geen gewonden zijn gevallen.

De uitspraak is voorzien volgende maand.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons