Ninove 03 Apr 2020 - 22u24
Scattered Clouds
6.81°C

Terugkatapulteren naar het Ninove van de jaren '80? Dat kan in het oud stadhuis door de ogen van 't Klokzjiël

16 november 2019

NINOVE - 'Dweis mor welgezinjd'. Dat was het motto van de Ninoofse stadskrant ’t Klokzjiël, waarvan 82 nummers verschenen tussen 1980 en 1987. Het is meteen ook de titel van een eindejaarstentoonstelling, die gisteren opende in het oud stadhuis in Ninove: 'Ninove uit de jaren '80 door de ogen van 't Klokzjiël...'.

"Twee jaar geleden al zijn we met dit project gestart, maar toen werd Rufijn De Decker - de initiatiefnemer achter 't Klokzjiël' - plots ziek. Maar hij is hier in de tentoonstelling expliciet aanwezig met zijn tekeningen. We dragen deze tentoonstelling dan ook op aan hem", vertelde Ben Schokkaert van de cultuurdienst.

Cultuurschepen Henri Evenepoel gaf dan weer onder andere toe dat de jaren '80 voor hem als jonge knaap een blinde vlek zijn, ook al was zijn vader toen Ninoofs schepen en geregeld toch eens onderwerp in 't Klokzjiël. "Misschien verstopte mijn vader angstvallig de kritische krant om mijn zorgeloze jeugdjaren niet te verstoren", grapte hij.

Vaak kritisch, soms ludiek en soms sarastisch, zo was ook de 'gekruide' speech van Hubert Neuckermans, één van de hoofdredacteuren van de Ninoofse stadskrant. Hem, voormalig lid van de cultuurraad Paul Van den Haute en voormalig schepen en regelmatig besproken Ninovieter in 't Klokzjiël Jacques Timmermans haalden we voor onze microfoon.

Nog tot 22 december kan je op de tweede verdieping van het oud stadhuis terecht tijdens de openingsuren voor deze erfgoedtentoonstelling. Zeker de moeite om eens langs te gaan, al is het alleen maar om nog eens te genieten van de prachtige cartoons van Rufijn De Decker.

Wil je graag de Ninoofse stadskrant 't Klokzjiël eens lezen? Dat kan ook digitaal, dankzij de Erfgoedcel Denderland op www.madeindenderland.be.

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons