Ninove 06 Apr 2020 - 14u44
Clear Sky
17.74°C

Familie, vrienden en kennissen bezorgen Adeline een hartverwarmend eeuwfeest

10 augustus 2019

MEERBEKE – “Zo zou ik ook honderd willen worden”, hoorden we menigmaal bij de talrijke aanwezigen op de viering van de 100ste verjaardag van Adelina Vernaillen in het WZC Domein Castelmolen. Maar een geheim heeft Adeline voor ons niet in petto, alhoewel: “Beleef elke dag, dag per dag”, zo eenvoudig kan het zijn.

Adelina Vernaillen, Adeline, is geboren op 09 augustus 1919. Zoon Dirk zocht het even op: het jaar na het einde van de Groote Oorlog. “Geen ideale tijd om op de wereld te komen, maar ons ma verkeerde in goed gezelschap: Nat King Cole, La Esterella, Liberace, Lino Ventura, Joop den Uyl, Fausto Coppi en Theodore Roosevelt zijn van hetzelfde geboortejaar. Het was ook het jaar waarin wetenschappers erin slaagden atomen te splitsen, de kiesleeftijd voor mannen is verlaagd tot 21 jaar, de eerste non stop vlucht over de oceaan plaatsvond en de Belgische coureur Firmin Lambot de eerste gele trui in de Tourgeschiedenis behaalde.”

Zoon Albert en schoondochter Clara geven ons een resumé van haar leven. “Zij huwde op 19 november 1945 met onze pa Paul Van Liedekerke, haar Polleken, van wie ze enkele jaren terug moest afscheid nemen. Zij kregen drie kinderen, drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Een leuke anekdote: haar huwelijksboeket bestond uit grote mooie bloemen. Alleen, niet echt geschikt voor een huwelijksboeket: het waren chrysanten. Na een korte dienst als kinderoppas in Mechelen, bleef ze thuis om voor de kinderen te zorgen, zoals dat in die tijd de gewoonte was.”

Tot anderhalf jaar terug woonde Adeline nog zelfstandig in haar appartement aan de Bevrijdingslaan. Na een beroerte gaven de artsen de familie geen hoop, maar kijk: zij herstelde en is nog even spitant als voorheen.

En dus wandelde zij – of noem het schrijden – vrijdagnamiddag 09 augustus de gezelschapsruimte binnen van het WZC Domein Castelmolen om er samen met een groot aantal familieleden, vrienden en kennissen haar honderdste verjaardag te vieren. Zoon Albert had dan wel een goed schema uitgedokterd, moeder Adeline nam heel ruim de tijd om allen persoonlijk welkom te kussen. “Ik krijg ons ma niet in haar zetel”, verzuchtte hij gelaten, maar eigenlijk stiekem heel content.

Toen ze eindelijk toch in de feestzetel was gaan zitten, kwamen de vijf achterkleinkinderen - Seppe, Basiel, Louise, Arne en Jules - aangepaste geschenken aandragen voor hun 'plus-oma'. Dochter Dina gaf er tekst en uitleg bij: een echt bruidsboeket in plaats van de chrysanten, een fles Grand Marnier ‘cuvée du centenaire’, een fles Elixir d’Adeline (tegen alle kwalen), champagne (bevordert de spijsvertering), een Adelinehart met 100 pralines en een Adeline-fotoboek met het fotografisch relaas van haar leven.

De delegatie van het gemeentebestuur overhandigde haar het gebruikelijke, maar altijd gesmaakte cadeau: de persoonlijk gesigneerde foto met gelukwensen van het koningspaar.

Na een toost op de honderdjarige brachten de koks van het woonzorgcentrum de gigantische verjaardagstaart binnen. Terwijl ze de heerlijke fruittaart met slagroom savoureerde, stond ze ons met een gelukzalige glimlach te woord, genietend van het moment.

Zoals gezegd, menigeen dacht zoals wijzelf: “Op die manier wil ik ook honderd jaar zijn: helder van geest, welbespraakt, geïnteresseerd en blijgezind.”

We spraken met Adeline af voor volgend jaar: dan wil ze nog eens haar legendarische 'choukes' maken.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons