Ninove 01 Apr 2020 - 17u53
Clear Sky
7.73°C

Pilchards vissen in Noorwegen: recent verslag (2)

07 juni 2019

KLØ – De Pilchards zijn inmiddels stevig in het getouw en sloegen al serieuze kleppers aan de haak. Zeevissen blijkt een zeer intensieve bezigheid te zijn.

We kregen vrijdagavond om 21 uur Peter Van Nieuwenhove aan de lijn (sic). “Pas terug van onze vangst. De vers gevangen vis fileren we, trekken die vacuüm en vriezen ze dan in. Daarna kunnen we gaan slapen, want morgenvroeg wacht ons een nieuwe vangst. Zoals ik al zei, volgen we de getijdenwerking twee keer per etmaal om zeker te zijn van een goede vangst.”

En te oordelen naar de foto’s en de video, die de mannen ons stuurden, valt dit enorm mee. “We vingen vooral koolvis en kabeljauw van 15 tot 17 kilo. Daarvoor heb je speciale lijnen en molens nodig en een harnas. Kwestie van jezelf ook te beveiligen. Twee jaar terug hadden we een heilbot aan de lijn van 40 kilo; die trok de boot zelfs mee. Dat is van een ander niveau dan vissen op een rivier of een vijver natuurlijk.”

Maar die inspanningen zijn het dubbeldik waard. “De vis die wij vangen heeft niet eerst nog enkele uren in een net gehangen. Die is vers met stevig vlees zoals je het niet in de winkel kunt kopen. Eens je dit gewoon bent, eet je geen andere vis meer. We zijn er dus spaarzaam op.”

Om hier op zee te vissen heb je een vaar- maar geen visvergunning nodig. “Maar als we aan land komen moeten we aangeven wat en hoeveel we hebben gevangen, om overbevissing tegen te gaan. Je mag 20 kilo filet meenemen per persoon. Dat is voor eigen gebruik en niet om daar handel mee te drijven.”

De Pilchards blijven nog tot donderdag 13 juni in Klø en dan vatten ze vrijdag en zaterdag de terugreis aan. Zolang het weer gunstig is, zullen ze blijven vissen. Sightseeing is alleen voor de dagen dat de zee te ontstuimig zou zijn. En daar rekenen ze voorlopig niet op.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons