Ninove 31 Mar 2020 - 16u18
Clear Sky
2.06°C

Pastoor Alexander wil Rita in Guinness Book of Records

12 mei 2019
Pastoor Alexander wil Rita in Guinness Book of Records

OUTER – De Ninoofse pastoor plant woensdag 22 mei een recordpoging in de kerk van Outer. Hij wil daar zoveel mogelijk Rita’s samenbrengen en daarmee een officieel wereldrecord vestigen.

22 mei is de naamdag van de heilige Rita (1381-1457). Zoals bij vele heiligen is het moeilijk om een onderscheid te maken tussen waan en waarheid. Na een ongelukkig gedwongen huwelijk stierf haar man tijdens een dorpsvete. Hij was een driftkop, onevenwichtig en gewelddadig. Rita bad dat haar twee zoons, die een aardje naar hun vaartje hadden, zouden sterven liever dan in diens voetsporen te treden. Aldus geschiedde.

Na driemaal te zijn afgewezen (nonnen moesten maagd zijn) kon ze toch toetreden tot de augustinessen in Cascia (Umbrië-Italië). Daar gaf zij zich over aan gebed en meditatie. Haar verzoek om te delen in het lijden van de heer werd verhoord. Zij voelde een priemende pijn in haar voorhoofd en behield daar de rest van haar leven een bloedende wonde. Over haar doen nog meer legendes de ronde, ondermeer over een roos die van nieuwjaar 1457 bloeide tot haar dood op 22 mei van dat jaar.

Lang bleef zij een lokale heilige, tot een goede eeuw terug. Vrouwen, die het niet gemakkelijk hadden met hun man en kinderen, bezochten haar graf om troost te vinden. Inmiddels heeft daar elk jaar een grote bedevaart plaats. In vele augustijnerkloosters wijdt men op haar naamdag rozenblaadjes. Deze zouden de huiselijke vrede bewaren.

Recordpoging

Dat pastoor Alexander de volksdevotie in de kerk van Outer wil aanzwengelen, is niet toevallig. Vorig jaar liet hij het beeld van de heilige Rita vanuit de (inmiddels ontwijde) Sint-Theresiakerk overbrengen naar de Sint-Amanduskerk van Outer. Bij die gelegenheid waren al 69 Rita’s aanwezig.

Dit jaar gaat hij voor een officieel wereldrecord in het Guinness Book of Records, inclusief de aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder. De Rita’s moeten wel hun identiteitskaart meebrengen, kwestie van niet vals te spelen.

Momenteel bestaat er nog geen gelijkaardig record, maar de pastoor mikt op 100 Rita’s.

Praktisch

  • Datum en tijdstip: woensdag 22 mei om 19 uur.
  • Plaats: Sint-Amanduskerk, Smid Lambrechtstraat Outer.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons