Ninove 08 Apr 2020 - 01u49
Few Clouds
20.67°C

Ninove en Denderhoutem verontrust over de gevolgen leemontginning

19 juli 2017

Ninove - De firma ODM (Ontginningen Demets) uit Moorslede heeft opnieuw een omgevingsvergunning aangevraagd voor de ontginning, opvulling en de bebossing van de gronden achter wijk Hof Ter Duyst. Dit is op te maken uit de opgehangen, gele berichten aan de toegangen van het gebied.

Het is pas sinds september 2015 geleden dat ODM probeerde om het gebied te ontsluiten via de Groenstraat en Lebekestraat in Outer. De bewoners van de toenmalig betrokken straten hebben hier in 2015 terecht bezwaar tegen ingediend. Het stadsbestuur van Ninove heeft daarop wijselijk geen goedkeuring verleend aan de plannen van ODM.

Vandaag, anno 2017, heeft ODM een ander tracé uitgewerkt; met opnieuw een speciaal aan te leggen weg via Jagersweg, Poeldeniersweg naar de Denderhoutembaan. Vanop de Denderhoutembaan, zal het vrachtvervoer zich dan verder begeven naar de Ninoofsesteenweg door Denderhoutem en/of via het kruispunt Slaghmuylder naar de Aalstersesteenweg in Ninove.

Op beide routes zijn scholen gevestigd. Vandaag is er al een zwaar mobiliteitsprobleem in Ninove. Dit tracé doet mogelijk een groot verkeersinfarct ontstaan op de Denderhoutembaan en verder op het Kruispunt Slaghmuylder en aan kruispunt De Doorn, waar het vrachtverkeer van de nieuwe industriezone ook nog bij komt. De combinatie van supplementair zwaar vrachtverkeer en honderden fietsende schoolkinderen zal een zeer verkeersonveilige situatie creëren.

De buurtbewoners zijn bovendien ook begaan met de geluidsoverlast, slechte luchtkwaliteit, verstoring en vernietiging van de mooie natuurzone Galgenveld-Diepe Straten, het stof en de modder dat het vrachtvervoer zal veroorzaken en achterlaten.

De huidige staat van het wegdek van de Denderhoutembaan laat al te wensen over. Er is dan ook een grote bezorgdheid wat het effect zal zijn als zwaar vrachtvervoer hier 10 à 20 jaar lang zal passeren en soms letterlijk de huizen zal laten daveren.

 

De bewoners rekenen erop dat de politici hun houding van destijds niet veranderen en tégen de ontginning, opvulling en bebossing zullen blijven. De aanvraag van vandaag is quasi identiek aan die van anno 2015. Indien het in 2015 een no-go was voor het stadsbestuur van Ninove, dan moet deze beslissing stand houden, vandaag en in de verdere toekomst.

Het wordt stilaan tijd dat men beseft dat voor een project van zo’n grote omvang, met bijhorende mobiliteitsproblematiek geen geschikt tracé mogelijk is. De ontginning was ooit opgestart voor de lokale steenbakkerij én zou hiervoor behouden moeten blijven.’

 

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons