Ninove 07 Apr 2020 - 19u48
Few Clouds
20.67°C

Aannemer veroordeeld voor asbestvervuiling van Ninoofse speeltuin

19 februari 2019
Aannemer veroordeeld voor asbestvervuiling van Ninoofse speeltuin

DENDERMONDE/NINOVE – De rechtbank deed dinsdag 19 februari uitspraak in de asbestvervuiling van een speeltuin en andere locaties in Ninove. De grondleverancier is veroordeeld tot boetes van € 16.000 en € 8.000.

De speeltuin in kwestie was in het Ninoofs stadspark volledig nieuw aangelegd. Net voor de geplande opening ervan in 2012 meldde de toenmalige en huidige milieuschepen Wouter Vande Winkel (Samen) dat de toplaag van de speeltuin vervuild was met asbest. Na een volledige sanering en heraanleg ging de speeltuin met een aantal jaren toch open.

Aanvankelijk dacht men aan een historische vervuiling: op die plek in het stadspark stond ooit een luciferfabriek. Vrij snel bleken echter ook andere plaatsen in Ninove grond met asbest te bevatten: de Meeuwenlaan in Outer, de begraafplaats in Denderwindeke en de Centrumlaan in Ninove. Daar en in het stadspark was de grond geleverd door het Geraardsbergs bedrijf Rebuco.

De stad Ninove diende daarop een strafklacht in tegen het bedrijf en stelde zich met het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) burgerlijke partij. De sanering van de speeltuin én van de andere locaties en de imagoschade voor de stad liepen volgens beide burgerlijke partijen hoog op.

Rebuco ging daarentegen voor de vrijspraak en wees in de richting van het AGB, dat onzorgvuldig met grond zou zijn omgesprongen. Het bedrijf zelf beschikte over de nodige attesten, die de asbestvervuiling moesten tegenspreken.

Toch bevond de rechtbank van Dendermonde dinsdag 19 februari grondleverancier Rebuco en de zaakvoerder Marc A. schuldig aan de asbestvervuiling van de speeltuin in het stadspark van Ninove. Ze kregen boetes van respectievelijk € 16.000 en € 8.000 euro.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons