Ninove 10 Apr 2020 - 06u54
Clear Sky
8.89°C

Zit Ninove in november zonder elektrische stroom?

24 september 2018
Zit Ninove in november zonder elektrische stroom?

NINOVE – Volgens het afschakelplan van de federale overheid ligt Ninove in schijf zeven, op enkele uitzonderingen na. Dat betekent dat onze regio als tweede aan bod komt indien de stroom (tijdelijk) wegvalt.

Als we in november met een schaarste aan elektriciteit zouden kampen, voorziet de overheid in een afschakelplan. Ergens in België gaat dan gedurende een korte periode letterlijk het licht uit (tussen 17 uur en 20 uur) om het totale tekort op te vangen. Dat plan treedt alleen in werking bij een extreme nood en indien alle andere maatregelen om het aanbod te verhogen en de vermindering van het verbruik niet voldoen.

Afschakelplan in schijven

Om de afschakeling correct te laten verlopen, verdeelde de overheid België in acht schijven. Provinciehoofdplaatsen en stadscentra van gemeenten met meer dan 50.000 inwoners worden in principe ontzien.

Eerst komt schijf acht aan de beurt. Als er nadien nog nood aan is, komt schijf zeven aan bod. Daarna volgen de andere schijven. De FOD Economie benadrukt echter dat “deze principes voor verandering vatbaar zijn. Uiteindelijk zijn het altijd de ministers die op basis van de omstandigheden beslissen wanneer en volgens welke modaliteiten de afschakeling gebeurt.”

Wat als het afschakelplan in werking treedt?

Als jouw straat is getroffen, zit je drie à vier uur zonder stroom, in principe vanaf 17.00 uur. Voor de meeste huishoudens is die periode perfect overbrugbaar.

De temperatuur in een diepvriezer, die niet langer onder stroom staat, stijgt slechts met 1°C per uur. Diepgevroren voedingsmiddelen lopen dus niet het risico snel te ontdooien. Wanneer de stroom enkele uren uitvalt, hoef je het eten in je diepvries dus niet weg te gooien.

Andere toestellen herstarten automatisch; voor sommige lees je best op voorhand de handleiding of contacteer je de firma/verkoper.

Als je om gezondheidsredenen op elk moment van de dag stroom nodig hebt, kan je best op voorhand contact opnemen met jouw gemeentebestuur.

Info: afschakelplan Eandis, waar je op basis van gemeente en straat kunt zien in welke schijf jouw woning ligt. Zie ook de tabellen per provincie en per gemeente.
MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons