Ninove 10 Apr 2020 - 18u52
Clear Sky
8.89°C

Reacties op melding ‘gewapende zwarte man’

26 juni 2018
Reacties op melding ‘gewapende zwarte man’

NINOVE – Op de website van Forza Ninove zijn beelden te zien van twee zwarte mannen in de Vuurkruiserstaat, waarvan een met een pistool in de hand zou rondlopen. Voor Guy D’Haeseleer een bewijs dat de toestand in Ninove uit de hand loopt. Burgemeester Tania De Jonge en schepen Veerle Cosyns wijzen op de vele inspanningen om Ninove veilig en leefbaar te houden.

Een bezoeker van een appartement in de Vuurkruiserstraat bemerkte zondagnamiddag 24 juni twee zwarte mannen. “Hij zag dat één van beide Afrikanen open en bloot met een vuurwapen stond te zwaaien”, aldus de Forza-site. “Hij kon de twee Afrikanen nog enkele seconden filmen, terwijl ze rustig verder wandelden in de Vuurkruiserstraat. Forza-TV bewerkte de beelden, waardoor men een duidelijker beeld krijgt van de betrokkenen.”

Van kwaad naar erger

“Amper 1 dag na de vechtpartij in de Achturenstraat moet Forza Ninove vaststellen dat de toestand in onze stad steeds verder uit de hand loopt. Het ene incident volgt het andere gewoon op. Steeds meer mensen zijn terecht bang om ’s avonds nog de straat op te gaan. De bewegingsvrijheid van heel wat Ninovieters wordt op die manier op een onaanvaardbare manier beperkt. Dit moet dringend stoppen.”

“Het meest frustrerende aan de opeenvolgende incidenten is het feit dat men vanuit het linkse stadsbestuur steeds doet alsof er eigenlijk niet zo veel aan de hand is. Men lacht de problemen weg in plaats van ze aan te pakken. Het geloof in de zogenaamde harmonieuze multiculturele maatschappij heeft het huidige stadsbestuur in een roes gebracht waarbij elke realiteitszin wegebt. De slachtoffers zijn de Ninovieters die verweesd achterblijven in een stad die steeds onveiliger wordt.”

Voor Guy D’Haeseleer is het duidelijk: “Hier is geen plaats is voor zogenaamde nieuwkomers, die onze stad op stelten komen zetten. Een keiharde, compromisloze aanpak is de enige taal die deze criminelen verstaan. Het wordt hoog tijd dat er een einde wordt gesteld aan het pamperbeleid in onze stad en er opnieuw orde en rust heerst in onze straten. Van het huidige stadsbestuur hoeven we op dat vlak alvast niet veel te verwachten.”

Melden aan politie

“Indien blijkt dat iemand gewapend rondloopt op ons grondgebied, dan is dit een feit waar we hard moeten tegen optreden”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). “Maar gisteren (maandag nvdr), noch deze ochtend is daarvan een melding gemaakt bij de politie. Hoe kan men nu kordaat reageren als noch de filmer, noch de ontvanger van de film contact opnemen met de politie. Ik vind dit ongehoord en zelfs onverantwoord.”

Forza Ninove maakt gebruik van een e-mailadres om feiten te melden. Burgemeester De Jonge: “Dit is een ondermijning van het gezag van de politie en zorgt er zelfs voor dat er veel tijd verloren gaat om in te grijpen. De politie kan je steeds bereiken via het nummer 101. Dat is de boodschap, die we als bestuurders moeten meegeven, ongeacht of men deel uitmaakt van de meerderheid of van de oppositie.”

“Elk incident wordt aangegrepen om onze stad in een negatief daglicht te stellen. Dat wekt onrust en het onveiligheidsgevoel net in de hand. Dit neigt trouwens naar een burgermilitie. De inspanningen die we al deden hebben reeds een daling van de cijfers tot gevolg. Ik verwijs  naar de resultaten, bijvoorbeeld van een AXA-studie, waar Ninove het beste scoort qua inbraken per 1000 woningen. We hebben een gemeenschapswachtendienst, we hebben een efficiënt radicaliseringsbeleid, we hebben een GAS-vaststeller en een uitgebreid en herwerkt gasreglement. We hebben het politiekader politiekader uitgebreid, een dienst integrale veiligheid uitgebouwd, een aanpak van de jeugdbendes en met resultaat. Repressief waar het moet en preventief via het NERO project waar het kan. Tot slot zijn er de bewakingscamera’s en de ANPR-camera’s op alle invalswegen. De politie levert ook uitstekend werk in de onderzoekdaden met verschillende arrestaties tot gevolg en dit in samenwerking en overleg met het parket. Ik stel me dikwijls de vraag hoe FORZA zou reageren mocht het omgekeerde gebeuren en zij op het ogenblik van de feiten deel uitmaken van het bestuur.”

Beter verbinden dan verdelen

Forza-kopman Guy D’Haeseleer laat niet na het zogenaamde ‘linkse’ stadsbestuur met de vinger te wijzen en verwijt hen de kop in het zand te steken. “Niets is echter minder waar”, aldus schepen Veerle Cosyns (SAMEN). “Geen stadsbestuur investeerde eerder zo veel in veiligheid als het huidige. Een uitgebreid cameranetwerk werd aangelegd en wordt uitgebreid, we besloten tot de bouw van een nagelnieuw politiekantoor van 10 miljoen euro zodat onze agenten efficiënter kunnen werken, het aantal agenten werd opgetrokken en gemeenschapswachten ondersteunen de politie.”

Ook zij verwijst naar het NERO-project met de combinatie van preventie, begeleiding en bestraffing. “Meer in het algemeen: er zijn problemen met sommige allochtonen, net zoals met sommige autochtonen. De grote meerderheid is wel heel correct, werkt of zoekt werk, draagt zorg voor zijn kinderen, gaat eens langs bij familie of vrienden, kijkt donderdag naar de voetbal… Kortom, heel gewone mensen, die hun best doen in de samenleving. Individuen die zich niet aan de regels houden moeten aangepakt en gestraft worden en daarvoor dient de politie. Maar scheer geen mensen over dezelfde kam. Het is niet omdat een vechtersbaas dezelfde huidskleur heeft als iemand anders dat die ook vechtersbaas is.”

“Criminaliteit is er en die moet (hard) aangepakt worden, met repressie maar ook preventief. En dat brengt deze meerderheid in de praktijk. Maar laat ons ook eerlijk blijven: criminaliteit is van alle tijden en alle steden en is in Ninove niet groter dan elders. En laat je niet wijsmaken dat iemand alle criminaliteit kan uitsluiten. En over de concrete feiten: laat de politie het onderzoeken. Zelfs indien het ‘om te spelen’ zou zijn geweest, hoort zulk 'spel' niet gespeeld te worden op straat. Dus de politie moet dat aanpakken. En aan haat verspreiden doen wij niet mee: beter verbinden dan verdelen. En wie haat verspreidt, zal haat terugkrijgen. Dat is niet de samenleving die wij willen.”

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons