Ninove 09 Apr 2020 - 20u35
Clear Sky
21.86°C

“Ik wil een rolmodel zijn voor onze zoon”

15 mei 2018

NEDERHASSELT – Karel Steppe vertrekt vrijdag 19 mei per fiets naar het Nederlandse Smilde. Daar zal hij zondag 21 mei deelnemen aan de ‘Diabetesclassic’. Daarmee wil hij in de eerste plaats voor zijn tienjarig zoontje Lowie bewijzen dat sport gezond is voor een persoon met diabetes type 1.

Sinds zijn twee heeft Lowie diabetes type 1. Karel Steppe: “Hij moest nogal veel drinken en op die manier was er een vermoeden van diabetes. Onderzoek bij een specialist bevestigde dit, wat een serieuze opdoffer was voor ons en voor Lowie; bij een kind zes tot zeven keer per dag bloed nemen en insuline toedienen is niet evident.”

Inmiddels is Lowie tien. Diabetes type 1 heb je wel voor het leven, maar de kennis van de aandoening en de behandeling zijn op acht jaar tijd veel veranderd. Moeder Cindy Henderick: “Lowie zit in een proefproject, waarbij een sensor in zin lichaam continu de glucosewaarden meet. Die worden doorgestuurd naar een insulinepomp. Hij loopt dus met twee katheders in zijn lichaam, die we regelmatig moeten van plaats veranderen. Momenteel moet hij nog drie keer per dag prikken, zodat de waarden tussen de effectieve metingen en de sensormetingen zo dicht mogelijk bij elkaar komen te liggen.”

Het is een hele opgave, maar de ouders en Lowie zelf gaan er op een zo normaal mogelijke manier mee om. “Lowie staat niet op dieet, al moet je wel ‘suikerbommen’ vermijden. We wegen wel alles af en geven insuline bij in verhouding tot de gebruikte koolhydraten. Daarvoor hebben wij een tabel.”

Hij loopt school in De Haezelaar. “Als ze gaan zwemmen, verwijderen we ’s morgens de sensor om de kans op complicaties te vermijden. Nu gebruikt hij zelf zijn pompje, maar toen hij kleiner was deden de juffen dit. Als hij in zijn vrije tijd sport, karate of zwemmen, gaan we wel altijd mee. En reizen doen we liefst in Europa. Voor het vliegtuig hebben we een speciale toelating om de insuline mee te nemen.”

Diabetes classic

Waar indertijd een persoon met diabetes type 1 te horen kreeg dat hij of zij moest stoppen met sporten, blijkt momenteel het tegendeel. Karel: “Je zoekt natuurlijk allerlei informatie op en zodoende kwam ik via het internet in contact met wielerploeg Team Novo Nordisk, waarvan sinds enkele jaren alle renners type 1 hebben. Ze namen dit jaar deel aan de Brabantse Pijl. De vader van renner Martijn Verschoor organiseert voor de zesde keer de ‘Diabetes Classic'. Dat is een sponsorfietstoertocht om fondsen te werven voor de bestrijding en preventie van diabetes. Daarnaast hopen ze op deze manier mensen aan te zetten tot meer bewegen. Ik vertrek met een collega vrijdag 19 mei van Nederhasselt naar het Nederlandse Smilde om er zondag deel te nemen aan die classic. Op die manier wil ik onze Lowie duidelijk maken dat hij veel moet blijven sporten omdat dit heel belangrijk is voor een persoon met type 1.”

Een vader als rolmodel dus.

MLI

Info: www.diabetesclassic.nl

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons