Hoe hou ik de vos uit mijn kippenhok?

    18 oktober 2018

    OUTER – Bart De Bruycker kocht vorige maand zes kippen om wat eieren te hebben van eigen kweek. Hij heeft er niet lang van genoten. “Op een maand tijd zijn ze alle zes doodgebeten”, aldus de verbouwereerde garagehouder. Een goed afgesloten kippenren blijkt nog altijd de beste remedie.

    Niets beter dan een eitje van eigen legkippen. Zo ook redeneerde Bart De Bruycker toen hij zich vorige maand zes exemplaren aanschafte. “Ze konden vrij rondlopen op een stukje weiland achter het gebouw van Immo Marc langs de Brakelsesteenweg. Ze hadden een afdak om te schuilen, maar ik heb ze niet in een kippenhok opgesloten. Eind vorige maand vond ik twee kippen doodgebeten, vorige week opnieuw twee en eergisteren de laatste twee. Ik hou dus geen enkele kip meer over.”

    Bart denkt dat hij niet de enige kippeneigenaar is, die in de streek van Outer bezoek kreeg van een roofdier. Ook van elders komen regelmatig meldingen van gelijkaardige voorvallen. Op zich niet wereldschokkend, maar wel vervelend voor wie er mee is geconfronteerd. Vaak kijken ze dan richting de vos. Terecht?

    De vos

    Wouter Mertens, voorzitter van Natuurpunt Ninove kent de problematiek. “Dat is uiteraard niet leuk voor betrokkenen. Dode kippen zijn niet altijd zo eenduidig toe te wijzen aan een vos. Ik heb vrienden die ook last hadden van slachtoffers. Zij plaatsten een camera en wat bleek? Het was hun eigen kat! Ook sommige steenmarters en verwilderde honden durven slachtoffers maken.”

    “Wat ik hier zie doet mij wel heel sterk vermoeden dat er effectief een vos aan het werk is geweest. Afgebeten koppen is een typisch kenmerk van vossenslachtoffers. Nadat uiteindelijk na een halve eeuw de DDT uit ons milieu is, herstelt zich de top van onze voedselketen: de wolf en bruine beer recent in geheel Europa, de steenmarter het laatste decennium, de vos en een aantal roofvogels al twee decennia zijn tekenen hiervan. We moeten weer leren leven met een natuur rondom ons met wilde dieren.”

    Kippen s’ avonds ophokken is een mogelijkheid of een kippenren vossenbestendig maken (zie tips hieronder). “De dichtheid in onze regio zit aan een gemiddelde van 2 dieren per km², jonge dieren incluis. Dus om de paar vierkante kilometer is er gemiddeld een burcht. Er zijn zoveel vossen als er eten is. Vossen zijn intelligent, ze profiteren dus van de restjes eten die te vinden zijn in randstedelijke gebieden. Zorgen dat afval niet buiten staat kan helpen.”

    Vossen bejagen heeft geen zin. “Mensen die denken dat afschot kan helpen hebben het fout. De territoria komen vrij en in de buurt zijn er ineens gewoon weer meer worpen per koppel en meer jongen per nest omdat er meer eten is. Voor een predator bepaalt het voedselaanbod de grootte van de populatie. Dus best eenmaal door de zure appel heen bijten en investeren in een vossenbestendig kippenhok.”

    Tips

    • Span een stevig ijzeren gaas aan de buitenkant van de palen (1,45 mm dik, maasgrootte max. 3 x 3 cm).
    • Maak je omheining min. 180 cm hoog, zodat de vos er niet overheen kan springen.
    • Plooi de bovenste 40 cm in een hoek van 30° naar buiten.
    • Voorzie eventueel twee schrikdraden aan de buitenzijde: onderaan op 20 cm hoogte en bovenaan op 160 cm.
    • Of overspan de volledige ren met een stevig net (best met hetzelfde gaas als de omheining).
    • Leg aan de buitenkant van de ren een rij zware tegels van min. 40 cm breed zodat de vos niet onder de draad kan graven.
    • Of graaf het gaas 50 cm diep in een hoek van 45° naar buiten ofwel recht in de grond.

    Andere tips

    • Verlicht het deel waar je kippen verblijven.
    • Hou een hond op je erf; een vos is erg bang van honden.

    Bart en co zullen dus een goed afgesloten kippenhok moeten voorzien, willen ze nog zelf een omelet van eigen legkippen kunnen eten.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons