GRIMMINGE – Bij een inval op 3 februari in twee instellingen stelde het gerecht vast, dat daar ouderlingen verbleven, die niet zelfredzaam waren. De uitbaters hadden hiervoor geen vergunning. De 17 ouderlingen zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving. De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen pakte de uitbaters op voor verhoor. Ze zijn woensdag 04 februari voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde.
Het parket van Oost-Vlaanderen gaf daarover een verklaring.
Op basis van een aantal klachten en een vordering van het parket, heeft de onderzoeksrechter de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen gelast met een onderzoek naar twee instellingen in de Klakvijverstraat in de Geraardsbergse deelgemeente Grimminge: residentie Beauprez en residentie De Kloef. Dezelfde zaakvoerders, een 49-jarige man en zijn 37-jarige echtgenote, baten deze twee instellingen uit.
Assistentiewoningen
Beide residenties hadden als hoofdactiviteit het uitbaten van assistentiewoningen voor ouderen, die zelfredzaam zijn.
Een controle door de Zorginspectie wees uit, dat in residentie Beauprez ouderen verbleven, die niet zelfredzaam zijn en dat de zorg duidelijk onvoldoende was. Hierop is eind juni 2021 de erkenning voor het uitbaten van een assistentiewoning voor residentie Beauprez definitief ingetrokken.
Residentie Senior Resort De Kloef heeft daarvoor wel nog een erkenning. Het gebouw Beauprez heeft ondertussen een doorstart genomen als co-housingproject, onder de vzw Alegria.
Inval
Op 3 februari 2022 zijn de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen, de Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde en de sociale inspectiediensten binnengevallen in de twee vestigingen. Ze wilden onder andere nagaan op welke manier de bewoners verzorgd werden en of de voorwaarden van de vergunning en de algemene tewerkstellingsregels werden nageleefd.
De onderzoeksrechter kwam zelf ter plaatse, samen met een wetsgeneesheer en een psychiater, om de situatie te kunnen evalueren. In de residentie Beauprez (Alegria) troffen zij 15 ouderlingen aan, die niet zelfredzaam waren; in residentie De Kloef 2 bewoners. Gezien deze mensen extra verzorging nodig hebben, moeten zij worden opgevangen in een aangepaste en erkende instelling (rusthuis).
Er is ook één persoon aangetroffen, die geen geldige verblijfsvergunning had.
Rampenplan
Het gemeentelijk medisch rampenplan is afgekondigd. De directeur Medische Zorg kan daardoor de 17 mensen op een snelle en vlotte manier verdelen over de ziekenhuizen in de omgeving (Geraardsbergen, Aalst, Zottegem) in afwachting van een definitieve oplossing.
Het OCMW van Geraardsbergen begeleidt de families hierbij verder.
MLI