Brandweer oefende in leegstaande panden langs Brusselsesteenweg

    22 september 2024

    MEEBEKE – De brandweer van de zone Vlaams-Brabant West oefende vrijdag 20 september rond brandbestrijding. Ze kon daarvoor een aantal leegstandpanden gebruiken langs de overzijde van de aansluiting met de Herremansstraat.

    Nogal wat passanten zullen de rook hebben opgemerkt, die vanuit het dak van een aantal leegstandwoningen langs de Brusselsesteenweg kwam.

    Oefenen

    “Dat was kunstrook zoals in dancings of bij optredens”, legde de perswoordvoerder Wouter Jeanfils van de brandweerzone Vlaams-Brabant West ons uit. “We verwittigen altijd de buurt om paniek te vermijden. Ook de politie moet op de hoogte zijn als noodsignalen zouden binnenkomen. We proberen het scenario wel steeds zo echt mogelijk te maken als voorbereiding op het echte werk. Uiteraard gebeurt ook alles in de beste verstandhouding met de buurtkorpsen, in dat geval Ninove. We werken vaak samen, ook voor het aangeven van geschikte oefenlocaties. Nogal wat van onze beroeps zijn bovendien vrijwilliger in Ninove, Denderleeuw, Aalst of Geraardsbergen. Die mensen kennen elkaar vrij goed.”

    Oefenen behoort tot de dagelijkse realiteit van een brandweerman/-vrouw. “We oefenen regelmatig, afhankelijk van kazerne tot kazerne. Ook elke shift doen wij dat als onderdeel van het brandweerwerk. Dat zijn niet altijd grote oefeningen en het is afhankelijk van het aantal interventies, die we hebben. Dit keer waren het de posten van Eizeringen en Dilbeek.”

    Levenslang bijscholen

    Grotere oefeningen zoals langs de Brusselsesteenweg/N8 gebeuren om de paar maand. “Dan trekken we een dag uit om met de hele ploeg te kunnen samenwerken rond grotere thema’s. Vandaag ging het over brandbestrijding, maar dat kan ook gaan over verkeersongevallen met ontzettingen of omgaan met gevaarlijke producten. We moeten minstens 48 uur extra oefenen, los van onze dagelijkse oefeningen. Brandweer is eigenlijk levenslang bijscholen in nieuwe technieken en materiaal.”

    ADU/MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons