GALMAARDEN-GOOIK-HERNE – De drie gemeenten vormen vanaf 1 januari 2025 de nieuwe fusiegemeente Pajottegem. Elke gemeente behoudt de postcode, maar een aantal straten moeten een nieuwe naam krijgen.
Het gaat om straatnamen, die dubbel of in drievoud voorkomen of die te hard op elkaar lijken. De inwoners van de betrokken straten worden grondig geïnformeerd en begeleid én krijgen ook inspraak bij de keuze van de nieuwe straatnaam.
Nieuw naam
In totaal zullen 31 straten betrokken zijn in dit traject.
- Galmaarden: Bosstraat, Brusselstraat, Haagstraat, Kapellestraat, Kloosterstraat, Lindestraat, Ninoofsesteenweg, Processiestraat, Regnierketse en Vollezelestraat.
- Gooik: Bergstraat, Groenstraat, Heerbaan, Kasteelstraat, Lindestraat, Molenstraat en Stationsstraat.
- Herne: Daelstraat, Edingsesteenweg, Geraardsbergsestraat, Groenstraat, Kerkstraat, Kramerijkstraat, Molenstraat, Nieuwstraat, Ninoofsesteenweg, Processiestraat, Stationsstraat en Steenberg.
- De Pausleenstraat blijft zowel in Galmaarden als in Herne bestaan, maar krijgt een administratieve aanpassing van de straatcode.
- Tot slot is in de 3 gemeenten een hernummering nodig voor de Langestraat en in Herne voor de Kramerijkstraat.
Verwarring vermijden
De 3 lokale besturen kiezen ervoor om enkel de straatnamen te wijzigen waar het strikt noodzakelijk en verplicht is. Zo willen ze verwarring bij de hulpdiensten, postbedeling enz. vermijden.
Er is een lijst met dubbele straatnamen opgemaakt. In totaal gaat het over 23 straten met een gelijke en/of fonetisch gelijkende naam én 2 sterk gelijkende straatnamen, die aanleiding kunnen geven tot verwarring.
Om na te gaan in welke gemeente de straatnamen moeten wijzigen, is gekeken naar het aantal woningen, inwoners en ondernemingen in de straat. Zo wordt de impact zo klein mogelijk gehouden.
Informatie en inspraak
De inwoners en ondernemers van die straten worden betrokken bij het proces. Daarom wordt binnenkort een informatiemoment georganiseerd, zodat ze goed weten wat deze wijziging voor hen betekent. Wat wordt voor hen geregeld en wat moeten ze zelf nog in orde brengen?
Ook bij de naamkeuze wordt hun inbreng gevraagd, met de medewerking van een plaatsnamendeskundige of heemkundige per gemeente. Een nieuwe naam mag niet te lang of complex zijn, geen afkortingen bevatten, moet passen bij de omliggende straten en bij voorkeur ook een link hebben met de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven. De inwoners van de betrokken straat krijgen de kans om mee te denken. Daarna wordt een stemming georganiseerd.
De lokale besturen zullen de betrokken inwoners contacteren om hun zorgen weg te nemen en hun vragen te beantwoorden.
Beperkt administratieve last
De administratieve last voor de inwoners wordt tot een minimum beperkt. Bij heel wat instanties zal de adreswijziging automatisch gebeuren: het rijksregister, het kadaster, de sociale zekerheid, het ziekenfonds, de nutsmaatschappijen. Vanaf januari worden de identiteitskaarten kosteloos aangepast. De inwoners moeten wel zelf nog hun werkgever, scholen, sportclubs… op de hoogte brengen.
Gegevens van ondernemers worden aangepast in de ‘Kruispuntbank van de Ondernemingen’. Zij staan zelf in voor de aanpassing van hun facturen, promomateriaal… Ze krijgen daarvoor een financiële compensatie van maximaal € 200, bij voorlegging van hun werkelijke kosten. De publicaties in het Belgisch Staatsblad gebeuren kosteloos via de stukken van de jaarlijkse algemene vergadering omdat de wijziging noodgedwongen plaatsvindt in het kader van een fusie.
Burgers, voor wie de straatnaam wijzigt, komen in 2025 zo snel als mogelijk langs bij de dienst burgerzaken. Elke inwoner van Pajottegem, ook waar geen straatnaamwijziging gebeurt, zal zijn/haar identiteitskaart binnen de 5 jaar moeten laten aanpassen omwille van de nieuwe gemeentenaam.
Over al deze handelingen komt een duidelijke informatiebrochure voor de burgers én voor ondernemers.
MLI