Ninove 10 Apr 2020 - 13u18
Clear Sky
8.89°C

Belgische primeur in het ASZ: vijf complexe hartprocedures onder lokale verdoving

05 juli 2017
Belgische primeur in het ASZ: vijf complexe hartprocedures onder lokale verdoving

De dienst cardiologie-cardiochirurgie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst heeft op 4 juli, als eerste in België, met succes vijf complexe hartprocedures uitgevoerd onder lokale verdoving.

Dankzij het gebruik van een nieuwe techniek, waarbij men het hart van binnenin kan bekijken met echografie in plaats van via de slokdarm, moeten de patiënten niet meer onder algemene verdoving bij geselecteerde complexe ingrepen aan het hart. Zo werden twee gaatjes tussen de voorkamers en drie linker hartoortjes succesvol afgesloten. Alle procedures zijn vlot verlopen. De twee eerste patiënten konden reeds de dag van de ingreep veilig naar huis gaan, de andere drie de ochtend erna.

Voor de patiënt is dit een grote stap vooruit. De procedure is minder zwaar omdat de patiënt niet meer in slaap moet. Daardoor kunnen hij of zij ook vroeger naar huis.

Deze relatief nieuwe techniek wordt reeds toegepast in een beperkt aantal centra in het buitenland. De succesvolle invoering van “intracardiale echocardiografie” in het ASZ past binnen de visie van het ziekenhuis om complexe hartprocedures zo licht en zo veilig mogelijk te maken voor de patiënt.(andu)

Op de foto, v.l.n.r.: dr. Dries Viaene, dr. Ian Buysschaert, dr. Luis Paiva (University of Coimbra, Portugal), mevr. Paula Neves (Abbott, Portugal), mevr. Leen Schokkart (Abbott, België), Prof. Dr. Marco Costa (University of Coimbra, Portugal), dhr. Joris Everaert, mevr. Patrycja Bladek, (niet op de foto: mevr Petra De Wilde, en rest dienst cardiologie/cardiochirurgie)

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons