NINOVE – De economische inspectie van de FOD Economie krijgt heel wat meldingen over frauduleuze incassobureaus. Deze zetten consumenten op een agressieve wijze onder druk om onterechte rekeningen te betalen. De politie raadt aan om steeds aangifte te doen van dergelijke praktijken.
Nietsvermoedende consumenten krijgen een telefonisch aanbod voor bijvoorbeeld een goedkope reis, een korting op producten of voor het innen van vermeende belastingschulden.
Vaak is er helemaal geen contract: consumenten hebben gezegd dat ze alleen informatie over de aanbieding willen ontvangen en hebben dus niet ingestemd met het aanbod. Maar soms zijn zij ook niet eens benaderd en gaat het dus om een compleet verzonnen contract.
Toch bellen de oplichters maanden of jaren later de consument op omdat er nog een rekening openstaat, die ondertussen opgelopen is tot honderden euro. Consumenten voelen zich zwaar onder druk gezet om te betalen. Het incassobureau gaat niet in op de mededeling van de consument dat de rekening onterecht is. De oplichters gebruiken steeds agressiever en dwingender taal en dreigen met de inzet van deurwaarders of een beslaglegging.
Wat te doen?
Kijk allereerst na of je het bedrijf kent en of je bij hen inderdaad een onbetaalde schuld hebt.
Een incassobureau moet altijd verplicht ingeschreven zijn bij de FOD Economie voordat het activiteiten mag uitvoeren. Ga na of het incassobureau ingeschreven is (zie lijst in bijlage).
Is het incassobureau niet ingeschreven bij de FOD Economie? Betaal de rekening dan zeker niet, ook niet wanneer het incassobureau dreigt met hoge kosten, deurwaarders of andere maatregelen.
Hang de telefoon op wanneer het incassobureau je blijft lastig vallen. Indien je e-mails of brieven ontving, betwist die dan. De betwisting gebeurt het best per e-mail met ontvangstbevestiging of per aangetekende brief, waarin je al jouw argumenten aanhaalt (zie modelbrief in bijlage).
Weet dat een beslaglegging alleen via een deurwaarder en niet via een incassobureau kan gebeuren. Dat kan enkel na de officiële betekening van een dwangbevel door de deurwaarder bij je thuis en dus nooit per e-mail.
Toch betaald?
Licht jouw bank zo snel mogelijk in.
Meld valse incassobureaus op het meldpunt van de FOD Economie via Meldpunt België.
Doe aangifte bij de lokale politie in je buurt.
Info: Misleidend telefoonaanbod – Meldpunt België.MLI