NINOVE – De lokale N-VA is tevreden met die definitieve erkenning. “We hopen, dat het nieuwe stadsbestuur wel de nodige daadkracht zal tonen inzake de bescherming van ons erfgoed, in tegenstelling tot het vorige bestuur.”
De toenmalige minister voor onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft in april 2022 de middeleeuwse Ninoofse burcht, gelegen tussen de Leo Moeremansplaats en het Paul de Montplein, beschermd erkend als archeologische site.
Motte
Kunstwetenschapper Yves De Groote (bestuurslid N-VA): “In Vlaanderen zijn slechts een beperkt aantal motteversterkingen in dorps- of stadsverband bewaard. De burcht van Ninove is dus uitzonderlijk als een van de weinige stedelijke motteversterkingen, die zijn gespaard gebleven van stedelijke ontwikkeling. De site heeft een hoge archeologische erfgoedwaarde, gebaseerd op criteria als zeldzaamheid, representativiteit, wetenschappelijke waarde, landschappelijke context, bewaringstoestand, waarneembaarheid en herinnering.”
Ook de beperkte ontwikkeling op en rond de site is vrij uniek. “Dat zorgde voor een goede bewaringstoestand van het archeologisch bodemarchief. De Ninovieter associeert deze site nog steeds met de aanwezigheid van een burcht via de aanpalende Burchtstraat en de Burchtdam.”
Erkenning
Steven Vanden Berghe (voorzitter N-VA): “De meeste steden en gemeenten zouden trots zijn op een erkenning als cultureel erfgoed. In plaats van dit te gebruiken om Ninove als toeristische trekpleister te promoten, heeft het vorige stadsbestuur bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de erkenning als archeologische site. De Raad heeft in een arrest van 5 november jongstleden alle argumenten van het vorige stadsbestuur verworpen en de erkenning van de archeologische site is nu eindelijk definitief.”
Aandacht
De voorzitter vermeldt nog dat deze procedure de stad duizenden euro aan juridisch advies heeft gekost. “De financiële uitdagingen van onze stad zijn enorm en als N-VA Ninove vragen we, dat zorgzaam wordt omgegaan met de publieke middelen, de focus wordt gelegd op kernactiviteiten van de stad en dat geen middelen worden verspild aan nutteloze rechtszaken.”
Yves De Groote en Steven Vanden Berghe besluiten: “We hopen dat het nieuwe stadsbestuur, in tegenstelling tot het vorige, wel de nodige daadkracht zal tonen inzake de bescherming van ons erfgoed. We vragen, dat het via informatieborden en wandelingen de archeologische site voldoende onder de aandacht brengt. De N-VA Ninove pleit er voor, dat de schepen voor cultuur hiertoe de nodige initiatieven neemt, samen met de erfgoedraad en de toeristische dienst.”
Info: Burcht – archeologische evaluatie – lees ook: ‘Beroep stadsbestuur tegen erkenning Burcht als archeologische site’.
MLI