NEIGEM – Het gedeelte van de Halsesteenweg/N28 tussen de Potaardestraat en de grens met Vlaams Brabant krijgt in het voorjaar een trajectcontrole in de beide richtingen. De hinder tijdens de installatie ervan zal minimaal zijn.
Die geplande trajectcontrole is van de 40 extra trajectcontroles op 20 verschillende locaties in Vlaanderen. Ze meet de gemiddelde snelheid over een langere afstand en werkt met nummerplaatherkenning (ANPR). Als je met een te hoge gemiddelde snelheid rijdt tussen de meetpunten, stuurt het systeem de gegevens door naar de federale politie.
Hinder
De installatie in Neigem is gepland tussen 31 januari en 21 maart, aldus een brief van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen(VLAIO) aan handelaars langs de Halsesteenweg/N28 in Neigem. Daarin staat ook: “De rijbaan is geheel of gedeeltelijk afgesloten met als hindergevolg geen of beperkte doorgang voor gemotoriseerd verkeer.” Als ze daardoor minstens 21 opeenvolgende kalenderdagen noodgedwongen zouden zijn gesloten, kunnen ze vanaf de 22ste dag een sluitingspremie aanvragen van € 80 per bijkomende sluitingsdag. Het VLAIO verwijst naar het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Oost-Vlaanderen als beheerder van de werken.
Nogal wat handelaars hebben zich in hun ochtendkoffie verslikt, toen ze deze brief lazen. Maar blijkbaar zal het niet zo’n vaart lopen, zegt Jef Schoenmaekers (woordvoerder AWV): “Eerst en vooral ter geruststelling: uiteraard gaan die werken geen maanden duren en gaan we daarvoor de weg niet moeten innemen. Deze werken zullen al bij al ongeveer 2 weken in beslag nemen en met beperkte hinder: af en toe een mobiele werf (half) op de rijweg. De hinder zal dus minimaal zijn.”
Niet fijnmazig
Vanwaar dan deze onrustwekkende brief? Hier is blijkbaar hetzelfde probleem aan de hand als eerder dit jaar met de sloop van de woningen op de Brusselsesteenweg/N8 in Meerbeke.
“Als wij een werf plannen moeten wij die ingeven in een applicatie WERF, die dan weer doorstroomt naar GIPOD zodat alle wegbeheerders en overheden kunnen zien waar wordt gewerkt. Daarbij moeten we een zone en periode ingeven. Soms worden vergunningen gevraagd voor een langere periode dan strikt nodig voor de werken zelf om wat speling te hebben. Men moet dan ergens in die periode werken; hier bijvoorbeeld in het voorjaar. Daarbij moeten we ook een werfzone ingeven. Hier gaat het over een zeer gedeeltelijke werfzone en een zeer korte tijd, maar zo fijnmazig kan in dit systeem niet zijn.”
Het VLAOI laat de gegevens uit GIPOD automatisch doorstromen naar haar programma om te bepalen of handelaars zijn getroffen door de werken. “Die mensen krijgen dan ook een automatisch gegenereerde brief. Door het ontbreken van enige menselijke controle in dit proces gebeurt het soms dat een werf, die niet tot in detail is ingegeven in WERF, een brief genereert die laat uitschijnen dat er veel grotere werken aankomen. We hebben dit probleem al gesignaleerd bij VLAIO en hopen dat er een oplossing voor komt. Wij drukken onze mensen altijd op het hart om hun ingave in WERF zo nauwkeurig mogelijk te doen, zodat dit soort miscommunicatie niet ontstaat.”
Voor alle duidelijkheid nogmaals: de installatie van de trajectcontrole op de Halsesteenweg in Neigem zal al bij al ongeveer 2 weken duren en met minimale hinder: af en toe een mobiele werf (half) op de rijweg.
MLI