DENDERLEEUW – De leerlingen van het Anne Frank Atheneum krijgen sinds een aantal weken elke dag een Nederlands woord in hun elektronische brievenbus. Vakleerkrachten laten het woord van de dag ook aan bod komen in hun lessen.
“Nieuwe woorden gestructureerd aanbrengen, vergroot de woordenschat van leerlingen”, legt Sigrid De Smedt uit. Zij is de taalcoach van de school. “Een rijke woordenschat helpt om complexe teksten te begrijpen en verbetert de leesvaardigheid van de leerlingen. Met een uitgebreide woordenschat kunnen zij hun gedachten en ideeën nauwkeuriger en overtuigender uitdrukken, zowel schriftelijk als mondeling.”
Vakleerkrachten
Na 14 dagen volgt telkens een opdracht, waarmee de leerlingen op een creatieve manier aan de slag kunnen gaan met 10 woorden.
De vakleerkrachten proberen het woord van de dag ook telkens in hun lessen aan bod te laten komen. “Het uitbreiden van de woordenschat van onze leerlingen is niet alleen de verantwoordelijkheid van de vakgroep Nederlands”, vindt wiskundeleerkracht Matthias Vandenbergh. “Herhaling werkt én een uitgebreide woordenschat is cruciaal voor academisch succes in alle vakgebieden. Het helpt leerlingen om opdrachten te begrijpen, vakliteratuur te lezen en teksten te schrijven.”
Zelfvertrouwen
“Naarmate de leerlingen hun woordenschat uitbreiden, groeit hun zelfvertrouwen”, vult taalleerkracht Liese Van Hauwermeiren aan. “Ze voelen zich meer op hun gemak in academische en sociale situaties, waarin taalvaardigheid een rol speelt. Nieuwe woorden aanleren moedigt de leerlingen aan om over taal na te denken, de nuances van een betekenis te onderzoeken en verbanden te leggen tussen woorden en concepten. Dat draagt bij tot de ontwikkeling van het kritisch denkvermogen.”
Tegelijk wil de school een positieve bijdrage leveren aan de tanende resultaten voor begrijpend lezen, die in Vlaanderen worden opgetekend.
Info: Anne Frank Atheneum.
MLI