Beschadigde Abdijpoort verstevigd in afwachting van definitieve herstelling

    17 oktober 2024

    NINOVE – De beschadigde doorgang onder de Abdijpoort is sinds woensdag 16 oktober opnieuw tijdelijk afgesloten voor versteviging van de stutting. In de loop van donderdag 17 oktober wordt de weg terug opengesteld voor het verkeer.

    De eerste stutting bestond uit houten balken en steunpalen, maar was zeer voorlopig. Een gespecialiseerde firma heeft inmiddels stevige metalen balken geïnstalleerd, die het geheel ondersteunen in afwachting van de eigenlijke herstelling.

    Deze definitieve herstellingen kunnen nog een tijdje op zich laten wachten, waardoor het voor de veiligheid nodig was om een stevige ondersteuning te plaatsen.

    De schade was ontstaan, doordat een vrachtwagen donderdagochtend 7 maart te hoog bleek voor de onderdoorgang van de poort. De boog van de Abdijpoort werd daardoor ernstig beschadigd en zware stenen waren naar beneden gekomen.

    Erfgoed

    De Abdijpoort is sinds 12 juli 1951 beschermd als monument. Zij vormde de toegangspoort tot het abdijbeluik. In de gevel zien we de patroonheiligen van de abdij: Sint-Cornelius, Sint-Cyprianus en Onze-Lieve-Vrouw.

    De herstelling van een beschermd monument moet volgens de regels van de kunst gebeuren, in overleg met de administratie Erfgoed en de verzekeringsmaatschappij.

    GNE – Foto’s Giovanni Neckebroeck

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons