100ste hondenkoers: een oude traditie in beweging

    09 oktober 2024

    APPELTERRE-EICHEM – De dorpsgemeenschap vierde dinsdag 8 oktober een bijzondere mijlpaal: de 100ste editie van de hondenkoers, een jaarlijkse traditie die hier al sinds 1922 leeft.

    Wat ooit begon als een spontane weddenschap tussen boeren, die hun honden tegen elkaar lieten rennen terwijl ze wachtten bij de melkerij, is uitgegroeid tot een jaarlijks volksfeest. Deze folklore, ontstaan aan het begin van de Wilderstraat, trekt nu zowel lokale deelnemers en toeschouwers als mensen van buiten Appelterre.

    Sfeer

    In tegenstelling tot tien jaar geleden, toen 36 honden deelnamen, telde de wedstrijd dit jaar zo’n 60 viervoeters. Ze waren onderverdeeld in verschillende categorieën: van mini-hondjes tot windhonden. De spanning was voelbaar bij de start van het korte traject, waar één baasje zijn hond naar de start leidde, terwijl een tweede halverwege klaar stond om het dier naar de finish te schreeuwen.

    De sfeer zat er bijzonder goed in en de opkomst leek groter dan ooit. Na de hondenkoers konden de jongere bezoekers zich uitleven tijdens een loopwedstrijd voor kinderen, ingedeeld in leeftijdsgroepen. Voor alle deelnemers van de wedstrijden zijn steeds mooie prijzen voorzien: bekers, medailles en de iconische grote rozijnenbroden in de vorm van een hond.

    Traditie

    De avond sloot naar goede gewoonte af met de traditionele tabaksworp, waar ook weer tal van prijzen en snoep te winnen waren.

    Voor de nieuwe deelnemers en de trouwe fans, die al jarenlang terugkeren met hun honden, blijft deze hondenkoers een geliefd evenement. Deze 100ste editie bewijst, dat de rijke folklore en de gemeenschapstradities van Appelterre springlevend zijn en dit nog vele jaren zullen blijven.

    Uit de gesprekken met de organisatoren klinken dan ook trots en enthousiasme: zij genieten na al die jaren telkens weer van de vele toeschouwers en het plezier bij jong en oud.

    Benieuwd naar de reacties van toeschouwers en deelnemers? Bekijk dan zeker onze videoreportage om de sfeer van de 100ste hondenkoers in Appelterre zelf te beleven.

    KDC

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons