GERAARDSBERGEN – Jurgen De Landsheer, 6 jaar actief als korpschef van de politiezone Geraardsbergen/Lierde, gaat binnenkort een nieuwe uitdaging aan! Als hoofdcommissaris van de Brusselse politiezone Zuid – die de gemeenten Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis omvat – wordt hij chef van een korps dat bestaat uit ca. 1000 medewerkers en een regio van 230 000 inwoners. Een zware taak, die deze jonge en innovatieve korpschef echter niet afschrikt!
In maart 2013, werd Jurgen De Landsheer aangesteld als korpschef van de politiezone Geraardsbergen/Lierde. Als één van de jongste korpschefs van België, investeerde hij tijdens zijn eerste mandaatperiode vooral in digitalisering, innovatie en de uitbouw van een burgergerichte politiezorg.
“Bij de start van mijn mandaatperiode had ik een duidelijke visie! Toen ik in Geraardsbergen aankwam, was de overlast in het centrum groot. Nadrukkelijker in het straatbeeld aanwezig zijn en kort op de bal spelen met vooral een snelle én kordate aanpak zorgde al snel voor een sterke afname van de criminaliteit” aldus De Landsheer.
Meer blauw is één ding, maar De Landsheer hamerde er binnen zijn korps ook op om vooral ‘#beterblauw’ te brengen. Een blauw dat niet alleen zichtbaar is maar vooral ook beschikbaar én aanspreekbaar! “In eerste instantie zorgde ik voor een soepelere personeelsstructuur, waarbij het beeld van de klassieke wijkagent plaats maakte voor een buurtpolitieteam. Iedere regio of wijk beschikt over een team van minimum 4 buurtinspecteurs. Daar waar vroeger de wijkagent soms niet beschikbaar was, zorgt een team voor een permanente opvolging waardoor problemen ook sneller worden aangepakt én opgelost.”
Ook het begrip ‘partnerschap’ is sinds de komst van De Landsheer een vaste waarde geworden bij politie Geraardsbergen/Lierde, waarden die ook burgemeesters De Padt (Geraardsbergen) en Soetens (Lierde) omarmen. Dat Geraardsbergen de participatiegedachte hoog in het vaandel draagt, bewijzen bijvoorbeeld de 15 dorpsraden (in elke deelgemeente één). “De leden van de dorpsraden zijn het aanspreekpunt voor ons stadsbestuur. Het feit dat ook politie Geraardsbergen/Lierde goed samenwerkt met de verschillende dorpsraden en op deze manier een stuk laagdrempeliger is geworden voor onze burgers, is zeker een verdienste die Jurgen aan zijn palmares mag toevoegen” zegt De Padt.
Last but not least: innovatie en communicatie! Op het gebied van communicatie is de zone heel transparant en vooral ook zeer actief. Naast de klassieke media en de website wordt heel sterk ingezet op sociale media. “De zone communiceert vrijwel dagelijks via Facebook, Twitter en Instagram waarbij vaak ook plaats is voor interactie én een vleugje humor. Iets wat – binnen de politiewereld – niet altijd evident is maar wel wordt gesmaakt door de volgers” vervolledigt burgemeester Soetens.
Als we vragen waar De Landsheer qua verwezenlijking het meest trots op is, hoeven we niet lang op het antwoord te wachten. “Een combi is bij ons meer dan ooit een mobiel politiekantoor geworden. Vroeger zaten interventieploegen vaak in het commissariaat in plaats van op het terrein. Dankzij een doorgedreven digitalisering binnen de zone, werkt ons korps nu heel efficiënt. Databanken en camera’s raadplegen, verklaringen afnemen en zelfs digitaal laten ondertekenen kan allemaal op het terrein via ons uniek ‘e-Blue Mobile Office’ systeem! Uiteraard is dit alles geen verwezenlijking van mij alleen, maar van een sterk team waar ik de voorbije 6 jaar continu op kon rekenen en die ik dan ook ontzettend dankbaar ben! ”
Na 6 jaar Geraardsbergen/Lierde is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Oude liefde roest niet. Van de wijkwerking in de politiezone Zuid, over de dienst Interventie in Vorst en Sint-Gillis tot verbindingsofficier van de Lokale Politie verbonden aan het Ministerie van Justitie, De Landsheer deed het voordien allemaal. “Mijn keuze voor de politiezone Zuid verklaart zich door mijn verbondenheid met de streek, de mensen, het multiculturele en sociale leven. Uiteraard speelt mijn hechte band uit het verleden met de zone en de medewerkers een belangrijke rol. Mijn motivatie en wilskracht zijn aanwezig om de negatieve spiraal van de afgelopen jaren te doorbreken en een nieuwe, positieve werkcultuur te creëren. Ik wil van deze mooie politiezone een moderne, mensgerichte politieorganisatie maken!” besluit De Landsheer kordaat.