Veerle Cosyns (Samen/Vooruit-Groen): “D’haeseleer kletst uit zijn nek”

    30 september 2024

    NINOVE – De schepen voor sociale zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD) Veerle Cosyns weerlegt “de onwaarheden in de Forza-krant van oktober.”

    “Daarin stelt Guy D’haeseleer, dat het OCMW kwistig met geld gooit”, aldus Veerle Cosyns. “Bovendien haalt hij nog eens dezelfde tabellen boven, die hij 6 jaar geleden ook al op de Ninovieters losliet. Hij maakt vergelijkingen tussen pensioenen en leeflonen, die niet opgaan, en schildert mensen in nood af als grote profiteurs.”

    Leefloners

    In 2023 had Ninove 304 leefloners: dat is 0,76 % op een totale bevolking van ± 40. 000 inwoners. De schepen verduidelijkt: “Wie een leefloon geniet, moet zich akkoord verklaren met volgende voorwaarden: bereid zijn te werken en Nederlands te leren als ze dat nog niet zouden kennen én bereid zijn te werken aan problemen, die tewerkstelling in de weg staan. Wie dit niet doet, wordt effectief tijdelijk of permanent geschorst, tenzij er redelijke argumenten zijn om hieraan niet te voldoen.”

    Het inkomen van leefloners is in België afhankelijk van de gezinssituatie en varieert tussen de € 859 en € 1.740. “D’haeseleer verwart echter het inkomen van deze leefloners met asielzoekers en op de koop toe vergelijkt hij dit nog eens met een foutief gemiddeld netto-pensioen uit de privésector.”

    Voor leefloners heeft het OCMW een wettelijke verplichting vanuit de hogere overheid om mensen in armoede sociaal te activeren en uit hun isolement te halen: de Toelage voor Sociale Participatie en Activering (PSA). “Forza noemt dit ‘cadeautjes’. Toch keurt de Forza-fractie de meeste uitgaven van deze portefeuille, gesubsidieerd en dus niet uit de stadskas, op elk BCSD telkens integraal mee goed. Logisch, want elke beslissing is gebaseerd op wetgeving, die elke mens in armoede een menswaardig bestaan wil geven.”

    Asielzoekers

    “In zijn Forza-krant gooit Guy D’haeseleer ook verschillende termen op één hoop”, gaat de schepen verder in haar verweer. “Zo heeft een asielzoeker een ander statuut dan een erkende vluchteling. Een asielzoeker is iemand, die zijn land is ontvlucht omwille van geweld of mogelijke vervolging en hiervoor bescherming vraagt. Ninove heeft 9 plekken voor asielzoekers. In 2023 maakten we hierop een uitzondering door de oorlog in Oekraïne: we lieten toen zo’n 50-tal extra asielzoekers toe. Een asielzoeker krijgt € 11 per dag en een dak boven zijn hoofd. Dat is het.”

    Activering

    “Het OCMW Ninove heeft deze legislatuur hard ingezet op activeringskansen voor leefloners en inactieven”, besluit Veerle Cosyns. “We ontvingen hiervoor miljoenen subsidies vanuit de Vlaamse overheid. Omdat sommige activeringstrajecten te hoog gegrepen zijn, bieden we vanuit de stad extra activeringskansen aan voor mensen, die moeilijk naar de gewone arbeidsmarkt toe te leiden zijn. Het leveren van bepaalde gemeenschapsdiensten is hiervan een onderdeel. We doen dit omdat we geloven, dat activering bijdraagt aan de zelfredzaamheid, integratie en het mentaal welzijn van mensen in armoede.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons