Educatief brandveiligheidsproject voor 4de leerjaar

    26 september 2024

    REGIO – De hulpverleningszone Zuid-Oost lanceert op 15 oktober ‘Vurig 4de leerjaar’. Dit is een nieuw en gratis educatief project, specifiek gericht op leerlingen van de 4de lagere.

    Dit initiatief biedt een uitgebreid lessenpakket aan om leerlingen bewust te maken van brandveiligheid. Een leerrijk bezoek aan de lokale brandweerkazerne besluit dit scholenproject, dat is ontworpen door de hulpverleningszone Waasland.

    In de klas

    Het lessenpakket bestaat uit 10 lessen, een turnles en hoekenwerk; het is afgestemd op de leerbehoeften van 9- en 10-jarigen.

    Het materiaal omvat een handleiding voor leerkrachten, digitaal educatief materiaal en een werkboekje voor elke leerling. Dankzij deze didactische hulpmiddelen kunnen de leerkrachten de lessen eenvoudig integreren in het curriculum.

    Brandweerkazerne

    Na de afronding van het lessenpakket kunnen de leerlingen de brandweerkazerne bezoeken voor een interactieve ervaring. Onder begeleiding van echte brandweerlui krijgen ze een rondleiding, leren ze hoe je een huis brandveilig kan maken, nemen ze deel aan een educatieve quiz en ervaren ze hoe rook reageert in rookhuisjes. Deze zijn ontworpen door de 5de jaars van de afdeling Binnenschrijnwerk en Interieur van het VTI Aalst.

    Aan het einde van het bezoek ontvangen de leerlingen een diploma en een afpuntlijst om mee te nemen naar huis

    Ouders

    Een unieke pijler van het project is de focus op de band tussen de school en thuis. Ouders spelen een cruciale rol in het veiliger maken van hun woning. Daarom bevat het lessenpakket ook opdrachten, waarbij de leerlingen samen met hun ouders aan de slag gaan. Dit versterkt niet alleen de leerervaring van de kinderen, maar zorgt in het gezin ook voor concrete stappen richting een brandveiliger huis.

    Oproep

    Lager scholen, die geïnteresseerd zijn in dit waardevolle project, kunnen hun 4de leerjaar vanaf 15 oktober inschrijven. Meer informatie en inschrijvingsdetails vind je op de website van de hulpverleningszone Zuid-Oost.

    Maandag 21 oktober heeft om 11 uur een online presentatieplaats voor de scholen, waarin het project verder wordt toegelicht. Leerkrachten, directies en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen via deze link.

    Info: bpa@zonezuidoost.be.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons