Vijf UNIZO-prioriteiten voor toekomstig stadsbestuur

    29 september 2024

    NINOVE – In de aanloop naar de lokale verkiezingen van 13 oktober doet de lokale UNIZO-afdeling vijf suggesties voor een ondernemersvriendelijk beleid.

    Het bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren, dat het volgende stadsbestuur deze aanpakt.

    Positief beeld

    Pak uit met de positieve punten van Ninove. Wees samen met de ondernemers fier op Ninove. Werk een plan uit voor (economische) citymarketing. Bekijk welk imago Ninove wil uitstralen, zodat dit duidelijk is voor bewoners, bezoekers, klanten, ondernemers en medewerkers.

    Het is cruciaal om dit plan uit te werken in overleg met ondernemers, zeker als belangrijke beslissingen een directe impact op hen hebben. Ondernemers creëren welvaart en komen dagelijks in contact met mensen uit alle lagen van de samenleving, als klant of medewerker. Zij spelen dus een sleutelrol om dit plan te laten slagen.

    Duidelijke keuzes en visie

    Werk een strategisch commercieel plan uit in overleg met UNIZO: een masterplan met een duidelijk streefbeeld en een duidelijke, positieve identiteit voor Ninove in 2040.

    Maak werk van de beleving van Ninove als aangename en nette stad, ook bij evenementen. Laat de lokale ondernemers eveneens een graantje meepikken van grote evenementen, die veel volk naar Ninove lokken.

    Het stadsbestuur en een centrummanager moeten dit strategisch commercieel plan dragen. Indien de expertise hiervoor niet wordt gevonden, kan dit eventueel in samenwerking met de intercommunale SOLVA.

    Het beantwoorden van vragen van ondernemers verloopt niet efficiënt en wordt niet goed opgevolgd, hoewel er een duidelijke verbetering is dankzij een ambtenaar lokale economie.

    De netheid is momenteel een aandachtspunt. Laat de afvalophaling in de winkelstraat niet langer op een maandag gebeuren, want dan staat het afval soms het hele weekend voor de deur en dat geeft een verloederde indruk.

    Vergeet in deze visie de cashautomaten niet. Deze zijn niet alleen belangrijk om geld af te halen, maar eveneens voor ondernemers onontbeerlijk om geld terug te brengen en wisselgeld te krijgen. Zorg dat deze veilig, altijd open en net zijn. Zorg bovendien voor voldoende wisselgeld. Zoek geschikte locaties voor bankautomaten in functie van het aantal handelaars en inwoners.

    Eerst publiek domein ontharden

    Ontharding en vergroening zijn belangrijk om water voldoende in de bodem te laten sijpelen en beter vast te houden. Kijk waar dit nog mogelijk is op het openbaar domein.

    Zorg voor een robuuste aanleg en een degelijk onderhoud van het openbaar groen. Bij de heraanleg van straten en pleinen is er zeker ruimte voor meer groen, maar dat moet nadien ook goed onderhouden blijven.

    Parkeerplan herwerken

    Parkeren in het centrum is te duur en de maximale parkeerduur is te kort. Het moet gebruiksvriendelijker zijn om te betalen en te verlengen. Voor het uitvoeren van werken en diensten aan huis is soms een langere parkeertijd vereist. De huidige regeling voor het verkrijgen van uitzonderingen op de standaard parkeertijd is niet duidelijk en niet gebruiksvriendelijk.

    Voorzie daarnaast ook voldoende fietsparkeerplaatsen in de onmiddellijke nabijheid van horeca en winkels.

    Pestbelastingen afschaffen

    Taksen op drukwerk zijn contraproductief voor de lokale ondernemers, die in hun buurt bekendheid willen verwerven. Schaf ze af en maak het voor lokale ondernemers goedkoper door te differentiëren. Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde papierformaten of een beperkt aantal bedelingen vrij te stellen van deze belasting.

    Het tarief voor de inname van het openbaar domein is te duur. Renovatiewerken van bijvoorbeeld handelspanden dragen bij tot de verfraaiing van het centrum en zouden daarom moeten worden aangemoedigd. Geef een vrijstelling voor kleine en beperkte werven, door bijvoorbeeld de inname de eerste twee weken gratis te maken.

    Info: UNIZO Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons